Koalicijski trojček ostaja isti

Stranka SD se je odločila, da ostane v koaliciji, začenja se iskanje novega kandidata za obrambnega ministra.

Objavljeno
10. april 2015 12.02
Posodobljeno
10. april 2015 13.00
vidic/podpis koalicijskega sporazuma
Monika Hrovat, notranja politika, STA
Monika Hrovat, notranja politika, STA

Predsedstvo SD je soglasno potrdilo predlog predsednika stranke Dejana Židana, da stranka ostane v koaliciji in vladi. Odločitev je po sestanku predsedstva stranke oznanil Židan, ki pravi, da je SD pomembna za nadaljnje projekte v vladi, med drugim za usklajevanje nacionalnega reformnega programa.

»Počutimo se kot nepogrešljivi del te koalicije,« je dejal Židan, ki pravi, da ima koalicijski sporazum izrazito socialdemokratsko noto, ki jo varuje prav stranka SD. Meni, da v teh turbulentnih časih tudi ni mogoče razmišljati o koaliciji, ki bi jo v državnem zboru zastopalo le 45 ali 46 poslancev, kot bi jih imela, če bi socialdemokrati prestopili v opozicijo.

Zgodba o Janku Vebru, ki ga je državni zbor z mesta obrambnega ministra razrešil včeraj, Židan pravi, da je stranko »dodatno poenotila«. Dejal pa je, da so v SD postali še bolj pozorni na izpolnjevanje koalicijskega sporazuma, ob čemer ne izključuje nadgradnje 25. člena sporazuma, ki je bil v preteklih dneh zaradi afere Veberkom predmet spora med premierjem Mirom Cerarjem in vodstvom SD.

Socialdemokrati sicer računajo, da se bo proces preverjanja posledic prodaje državnega premoženja nadaljeval. Židan ob tem opozarja: »Prodaja državnega premoženja ne more biti cilj sama po sebi. Cilj je dobro upravljanje državnega premoženja.«

Odločitev SD je bila pričakovana

Pogovori o možnosti odhoda socialdemokratov v opozicijo so se začeli z afero Veberkom, v kateri je sedaj že nekdanji obrambni minister Veber užival strankino podporo tudi po tem, ko je predsednik vlade predlagal njegovo razrešitev. Cerarju so v SD očitali tudi kršenje koalicijske pogodbe, vendar pa je bilo očitno, da se jim v opozicijo ne mudi. Tako je ocenil tudi premier, ki je predvidel, da bo vladna koalicija, ki je sredi priprave reformnega programa in drugih projektov, ostala skupaj.

Včeraj razrešeni minister Veber, ki se je vrnil v poslanske klopi, je po včerajšnji seji dejal, da nima težav s tem, da njegova stranka ostane v koaliciji. Napoveduje pa, da bo svoje stališče glede privatizacije zagovarjal še naprej, čeprav meni, da je bil ravno to razlog, da je premier predlagal njegovo razrešitev.

K nadaljnjemu sodelovanju v koaliciji se je nagibal tudi predsednik SD, zato je to danes tudi predlagal predsedstvu stranke, čeprav je pred dnevi Cerarjev predlog za Vebrovo razrešitev označil za politično odločitev, po včerajšnji seji pa je dejal, da »z žalostjo ugotavlja, da so razrešili ministra, ki je delal dobro, učinkovito in po njihovem mnenju tudi zakonito«.

Naklonjenost k temu, da socialdemokrati ostanejo v koaliciji, je že včeraj izrazil tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Danes je pred predsedstvom stranke dejal, da je Židanov predlog, da ostanejo v koaliciji, dobra poteza, da imajo vendarle podpisano koalicijsko pogodbo »in bo to edina normalna pot, če želimo državi dobro«.

V iskanju novega ministra

Stranka SD bo naslednji teden začela pogovore s kandidati za novega ministra za obrambo. Pogovori bodo predvidoma potekali »teden, dva ali tri«, o morebitnih imenih pa še ne govorijo. Kot možna kandidatka se je sicer omenjala Ljubica Jelušič, ki je bila obrambna ministrica v času Pahorjeve vlade, vendar je ta informacijo, da bo nasledila Vebra, označila za »čisto in popolno laž«.

Začasni obrambni minister je postal Židan, ki mu je Veber danes že predal posle. Na ministrstvu za obrambo (MORS) prvaka SD čaka kar nekaj dela, odprta sta tudi dva razpisa. Pred slabim mesecem dni so na MORS-u odprli pet ponudb za predviden nakup 272 vozil, večinoma gre za avtomobile spodnjega srednjega razreda, pa tudi vozila zgornjega srednjega razreda, manjše in srednje kombije ter terenska vojaška vozila. Do 4. maja pričakujejo tudi ponudbe za nakup brezpilotnih letal razreda mini.

Ena od Vebrovih prioritet je bila izgradnja učinkovitejšega sistema za spopadanje z naravnimi nesrečami. Jeseni je Veber s poveljnikom Civilne zaščite Srečkom Šestanom začel regijske posvete, na katerih sta se srečevala z župani, s katerimi sta spregovorila o ukrepih na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Vendar pa Veber ni prišel niti do polovice vseh 13-ih regijskih srečanj.

Novega obrambnega ministra čaka tudi boj za ohranjanje ravni sredstev za ministrstvo oziroma vojsko. Obrambni proračun se je v zadnjih letih precej zmanjšal, vojska pa že dlje časa opozarja, da nima denarja za investicije. Slovenija tudi ne dosega zahteve, da mora za obrambni sistem nameniti dva odstotka BDP-ja, zato se mora pogosto zagovarjati pred Natom.

Nadaljevali se bodo tudi pogovori s sindikati, trenutno je najbolj pereče vprašanje nadur v Slovenski vojski. Generalštab Slovenske vojske je svoje pripadnike pozval, naj koristijo prerazporejene delovne ure, Sindikat vojakov Slovenije pa zahteva njihovo izplačilo. Omenjajo tudi možnost množičnega vlaganja tožb zoper ministrstvo.