Koliko bo kultura čutila deset milijonov manj

Odbori o proračunu: Res dramatičen bo četrtmilijardni rez na ministrstvu za infrastrukturo ter za okolje in prostor.

Objavljeno
05. oktober 2015 21.05
Dragan Matić (C), Ksenija Korenjak Kramar (2D) oba SMC na izredni seji državnega zbora, kjer je prva tema Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Ljubljana, Slovenija 26.marca 2015.
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Denarja za investicije bo manj, delež za produkcijo pa ni okrnjen, ni vzroka za skrb kulturnikov, je predsednik odbora za kulturo Dragan Matić (SMC) pred današnjo razpravo o predlogu proračuna za prihodnji dve leti ocenil, kaj ta pomeni za kulturo.

Matićev odbor za kulturo bo prvi med odbori v državnem zboru danes razpravljal o predlogih proračunov za prihodnji dve leti. Do konca tedna se bodo zvrstile seje večine odborov in komisij. Že jutri bo najbrž burno v odboru za infrastrukturo, okolje in prostor, ministrstvoma na teh področjih predlog proračuna vsote klesti daleč najbolj med vsemi. Zadnje seje komisij in odborov bodo prihodnji teden v ponedeljek, ko se bo iztekel rok za dopolnila poslancev in delovnih teles, s katerimi ti še lahko predlagajo spremembe številk. Konec prihodnjega tedna bo o proračunu in vseh dopolnilih razpravljal in glasoval odbor za finance in monetarno politiko, ki lahko delitev denarja med resorji tudi spremeni.

Kaj je zagotovil Mramor?

Za letos je državni zbor z rebalansom proračuna ministrstvu za kulturo namenil 157 milijonov, po ocenah v vladi pa bo ministrstvo do konca leta porabilo slabih 156 milijonov evrov. Za prihodnje leto vlada odreja kulturi slabih 147 milijonov. To je 5,5 odstotka manj, kot bo po ocenah vlade to ministrstvo porabilo letos. Najbolj, za skoraj 14 milijonov evrov, bo znižana postavka za varstvo kulturne dediščine, za katero bo letos država namenila 63 milijonov, prihodnje leto pa 49 milijonov evrov. Za leto 2017 vlada za kulturo predlaga nekoliko višji proračun, znašal bi dobrih 148 milijonov evrov. Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je pred sejo odbora opozorila, da ima zagotovilo ministra za finance Dušana Mramorja o dodatnem denarju iz evropskega proračuna za prihodnji dve leti, ki bi znižanje omilil.

»Kaj natančno sta se pogovarjala ministrica za kulturo in finančni minister, ne vem,« je o dodatnih milijonih evrov za kulturo iz evropskega proračuna povedal Dragan Matić in dodal, da bo to najbrž danes pojasnila ministrica za kulturo sama. Matić je ocenil, da bo proračun za kulturo znižan, ker se bo prihodnje leto zmanjšal delež evropskih sredstev, kar bo prizadelo številna ministrstva, se bo pa pri kulturi nekoliko povečal delež iz integralnega proračuna. Praktična posledica bo po oceni predsednika odbora za kulturo manj denarja za investicije, enako ali več bo za javne programe. Razlogov za skrbi ne bi smelo biti, mora pa ministrica zaposlenim v kulturi pojasniti položaj, je dejal Matić. Še krepko bolj kot kultura bosta v absolutnih vsotah in odstotkih v primerjavi z letošnjim letom prihodnje leto izgubili ministrstvi za okolje in prostor Irene Majcen, ki namerava letos porabiti slabih 520 milijonov, prihodnje leto le še malo manj kot 274 milijonov (–47,33 odstotka), ter za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ki ima letos slabih 915 milijonov, prihodnje leto le še slabih 638 milijonov (–30,26 odstotka).

Manj za železnico in vode

Pri vsakem od teh dveh ministrstev bo znižanja kar okoli četrt milijarde evrov. Pri infrastrukturi se bodo za več kot četrt milijarde znižala načrtovana vlaganja v železniško infrastrukturo. Pri okolju in prostoru se bo za več kot 200 milijonov znižala postavka za ravnanje z odpadnimi vodami. O skupaj več kot polmilijardnem znižanju v teh dveh ministrstvih bo odbor za infrastrukturo, okolje in prostor razpravljal jutri. Za 58 milijonov se bo znižal tudi proračun ministrstva za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki bo letos porabilo 198 milijonov, prihodnje leto pa vlada zanj predlaga 139 milijonov, to je 29,73 odstotka manj. O tem znižanju, odstotkovno tretjem največjem med ministrstvi, bo odbor za gospodarstvo razpravljal v petek.