Komisija potrdila Rijavčevo kot kandidatko za nadzornico holdinga

Komisija za nadzor javnih financ je za nadzornico holdinga potrdila Cvetano Rijavec.

Objavljeno
23. januar 2013 16.44
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Komisija DZ za nadzor javnih financ je kot kandidatko za nadzornico Slovenskega državnega holdinga brez glasu proti potrdila predsednico uprave in generalno direktorico Ljubljanskih mlekarn Cvetano Rijavec.

Rijavčeva velja za eno najbolj znanih žensk v slovenskem poslovnem svetu. Preden je v začetku 2007 prevzela vodenje enega najbolj znanih slovenskih mlečnopredelovalnih podjetij, je vrsto let delovala v ajdovskem Fructalu, najprej kot vodja kontrole kakovosti, nato kot tehnični direktor in na koncu še devet let kot direktorica in predsednica uprave. Leta 2001 je nato zasedla mesto direktorice v podjetju Lek Kozmetika, ki jo je vodila do februarja 2007.

Slovenski državni holding bo imel v skladu z zakonom devet nadzornikov, od katerega enega predlaga komisija DZ za nadzor javnih financ, v kateri ima večino opozicija. Od preostalih članov štiri predlaga vlada, od tega enega na predlog Ekonomsko-socialnega sveta, in štiri poslanske skupine. DZ bo glasoval o vsakem kandidatu posebej, imenoval pa jih bo z absolutno večino.

Rok za vložitev predlogov za nadzornike holdinga se izteče 28. januarja, mandatno-volilna komisija pa bo o štirih kandidatih poslanskih skupin odločala v četrtek.

Mandatno-volilna komisija je prejela šest predlogov kandidatov poslanskih skupin. PS predlaga Andreja Cetinskega, NSi Jovana Lukovca, DL Mirka Mušiča, DeSUS Andreja Polenca, SLS Marka Smoleta in SDS Aleš Štrancarja. Svojega predloga niso oddali v SD, kjer se že ves čas konceptualno ne strinjajo s holdinško rešitvijo za upravljanje državnih naložb.

V petek naj bi ime svojega kandidata sporočili tudi socialni partnerji na Ekonomsko-socialnem svetu, potem pa ostanejo še trije kandidati iz vladne kvote.