Komunalci vrgli na cesto socialno podjetje

V podjetju Jeko pravijo, da so pogodbo centru ponovne uporabe odpovedali zaradi »nezadovoljstva«.

Objavljeno
20. oktober 2017 00.53
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – Socialno podjetje Carnus, ki je na Jesenicah vzpostavilo center ponovne uporabe, bo dejavnost opravljalo le še do decembra. Jeseniška komunala, podjetje Jeko, jim je namreč odpovedala pogodbo, hkrati pa so že poiskali novega izvajalca, ki bo prevzemal uporabne odpadke, jih obnavljal in prodajal.

Socialno podjetje Carnus zaposluje ranljive skupine delavcev (za zdaj sta dva zaposlena za polovični delovni čas, eden je na uvajanju), sodelujejo tudi prostovoljci, in kot je dejal Danilo Bertoncelj, vodja trgovine Kramarija, ki so jo vzpostavili na Jesenicah, je »z odpovedjo sodelovanja zavod odrezan od glavnega vira preživetja«. »Ko bomo šli ven, bo vse delo propadlo,« je dodal. Načrtovali so mrežo centrov ponovne uporabe na zgornjem Gorenjskem, po vzoru podobnih centrov iz drugih delov Slovenije. Bertoncelj je povedal, da so projekt leta 2014 podprli na razvojni agenciji Ragor in tudi koordinacija županov zgornje Gorenjske. V Radovljici je tedaj zaživela trgovina Štacuna Brvač, ki deluje v okviru Fundacije Vincenca Drakslerja, na Jesenicah pa trgovina Kramarija. Uporabne stvari so v zavodu Carnus našli v zbirnih centrih v Žirovnici in na Jesenicah.

Izkoristili možnost iz pogodbe

Direktor podjetja Jeko Uroš Bučar podrobno odpovedi pogodbe ni pojasnil, dejal je, da so sodelovanje z zavodom Carnus prekinili, ker z njim niso bili zadovoljni, in so izkoristili možnost, ki je bila predvidena v pogodbi. Predstavnikov zavoda Carnus niso povabili niti na pogovor, da bi jim predstavili ali pomisleke o sodelovanju ali razloge za odpoved pogodbe, ampak so po Bučarjevih besedah sami začeli iskati drugo socialno podjetje, ki bo nadaljevalo dejavnost, Carnusu pa odpovedali pogodbo. Center ponovne uporabe (CPU) iz Ormoža, ki kot socialno podjetje že deluje na tem področju v več krajih po Sloveniji, bo vzpostavil boljši sistem, je prepričan Bučar.

Zamisel o odprtju Carnusovega centra ponovne uporabe je leta 2014 podprl tudi jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger. Na vprašanje, kako komentirajo, da Jeko zdaj enostransko odpoveduje pogodbo socialnemu podjetju, so z občine sporočili, da gre za odnos med zavodom Carnus in podjetjem Jeko. Pogodba je bila pravilno odpovedana, so ugotovili na občini in zatrdili, da dejavnost ponovne uporabe podpirajo.

Čeprav je zavod Carnus doslej deloval v svojih prostorih in to ni bil strošek podjetja Jeko, bo za novega izvajalca Jeko zagotovil prostore in zanje tudi plačeval stroške, je povedal Bučar. Kolikšni bodo ti stroški, Bučar še ne ve, po njegovem pa bodo prostore uredili z minimalnimi sredstvi.

Lani je zavod Carnus ustvaril 18.000 evrov prihodkov, od tega dobrih 14.000 evrov iz prodaje, s čimer so plačali stroške dela in prostorov, ki so jih zavodu v brezplačno uporabo odstopili na Slovenskih železnicah. Carnus ima sicer v Kranju v brezplačni uporabi občinske prostore, kjer obnavljajo predmete. Delavnico bi morali po Bertoncljevih besedah imeti na Jesenicah, a je, kot kaže zdaj, ne bodo potrebovali.