Kongres krščanske demokracije začetek pohoda k sredini

Ljudmila Novak s tričetrtinsko podporo. Po socialnih, liberalnih in slovenskih bi oblast še krščanski demokrati.

Objavljeno
01. december 2014 10.22
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Vrhnika – Nova Slovenija je na sobotnem kongresu izvolila novo staro vodstvo. Ljudmila Novak je dobila 73-odstotno podporo, njen izzivalec Aleš Hojs pa dobro četrtino glasov od 431 delegatov. Kongres je sicer zaznamovala burna razprava o osamosvojitvi od SDS.

Ljudmila Novak
po glasovanju na kongresu ni takoj stopila pred novinarje, pred tem je še podelila priznanja zaslužnim članom NSi. Ko so se strasti po objavi izidov nekoliko umirile, je dejala, da ji je članstvo stranke s skoraj 73 odstotki glasov izreklo jasno podporo. Očitno je zastavljena pot pravilna, je ocenila. Kongres je potekal s sloganom Priložnost za rast.

Novo vodstvo stranke, okrepljeno z jasno podporo, je napovedalo, da bo NSi »sredinska, desnosredinska stranka«, ki bo na tej poti hodila samostojno, ne oziraje se na sestrsko SDS, s katero so delili usodo v dveh vladnih koalicijah in dolgo sušo v pomladnih vrstah. V NSi menijo, da je po zadnjih parlamentarnih volitvah slovenska pomlad mrtva in da se, kot je dejala Novakova, na desnici dogajajo velike spremembe. Vodja poslanske skupine Matej Tonin in poslanec Jernej Vrtovec sta izrazila nedvoumen cilj, da si želi NSi v prihodnjem desetletju postati osrednja in vodilna politična stranka na desnici. Ki bo pripravljena tudi prevzeti odgovornost za vodenje države.

»Po vladavini socialnih, liberalnih in slovenskih demokratov bo prišel tudi čas za krščansko demokracijo,« je Tonin bodril delegate, naj bodo bolj samozavestni kot v preteklih letih. Vrtovec pa je govoril o nujni reformi desnice, kjer bo po njegovem imela osrednjo vlogo NSi.

Ne pozabiti na preteklost

Novakova je po objavljenih rezultatih glasovanja poudarila, da bo prisluhnila tudi tistim, ki so glasovali za Hojsa. »Kritične besede bomo vzeli na znanje. Zagotovo smo v preteklosti naredili tudi kakšno napako, nekateri so jih sprejemali lažje, drugi pa težje,« je dejala. Tonin je izid glasovanja razumel kot potrditev smeri stranke, glede na to, da je Hojs izjavil, da kandidira proti njemu in ne proti Novakovi, pa da je v tem primeru rezultat zgovoren. Kritike, ki so letele na vodstvo stranke, Tonin razume kot poziv, da bi se morali več ukvarjati s preteklostjo, čeprav je sam prepričan, da večino bolj zanima, kaj bo s prihodnostjo in delovnimi mesti. A tudi na to odgovarjajo, je dodal, saj so v NSi pripravili zakon o dostojnem pokopu žrtev vojnega in povojnega nasilja, ki ga že usklajujejo s SMC in vlado.

Hojs je bil z dobro četrtinsko podporo zadovoljen. Poudaril je, da stranke ne zapušča, kot se je namigovalo, prav tako je zanikal, da bi sodeloval pri ustanavljanju nove stranke. »Težko je reči, kaj pomeni rezultat za mojo politično prihodnost v stranki,« je dejal. So pa kritiki vodstva NSi in Hojsovi podporniki opozorili, da je program stranke preveč neoliberalen in premalo socialno-tržno obarvan. Da je v stranki premalo posluha za drugače misleče (Mojca Kucler Dolinar) in da se je pozabilo na izvorne vrednote iz obdobja, ko je bila NSi ustanovljena. Do kongresa članica izvršilnega odbora Lidija Drobnič pa je svarila, da se NSi odmika od preteklosti in pozablja na krivice, ki so se dogajale v obdobju totalitarizma.