Kovačič z novo pritožbo na ustavno sodišče

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru se bo pritožil zaradi sklepa vlade o dodelitvi sredstev za referendumsko kampanjo.

Objavljeno
08. avgust 2017 11.14
Posodobljeno
08. avgust 2017 11.14
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana Vili Kovačič bo danes na ustavno sodišče vložil pritožbo, ki se veže na sklep vlade o dodelitvi 97.000 evrov za potrebe vladne strani v kampanji. Prepričan je, da sklep nasprotnike zakona postavlja v neenak položaj, zato predlaga dodelitev enake vsote nasprotnikom zakona ali delitev sredstev med obe strani.

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru sodišču predlaga, da zadevo obravnava absolutno prednostno in da do končne odločitve izda sklep o začasnem zadržanju izvajanja sklepa vlade. Predlaga, da se sklep odpravi in sprejme novega oziroma da se enaka višina sredstev dodeli društvu Davkoplačevalci se ne damo, ali pa se 97.000 evrov (gre za denar iz proračunske rezerve vladne strani v referendumu) razdeli na polovico.

Enakovredna referendumska kampanja

Kot je izpostavil v pobudi, tudi mednarodno pravo, h kateremu se je zavezala tudi Slovenija in je del našega ustavnega sistema, zahteva, da je referendumska kampanja obeh strani enakovredna.

»Medtem ko demokratične države iščejo poti za širitev vpliva državljanov tudi tako, da zagotavljajo enake možnosti za večjo udeležbo na referendumu in široko informiranost o stališčih obeh strani, se pri nas odvija obraten proces,« je prepričan Kovačič. Kot je poudaril, gre za proces diskriminacije davkoplačevalcev, ki so z 48.222 podpisi zahtevali referendum.

Kovačič sicer ustavnemu sodišču med drugim predlaga, da razveljavi sklep vlade in ugotovi, da je zakon o volilni in referendumski kampanji zaradi kršitev neskladen z ustavo. Meni, da bi moralo sodišče razveljaviti del zakona, ki omogoča, da je vlada organizator kampanje.