KPK pri premoženju Janše menda spet ugotovila koruptivna tveganja

KPK je mendai tudi v drugem poročilu po poročanju POP TV ugotovila tako rekoč enako − vsaj 210.000 evrov nepojasnjenega izvora.

Objavljeno
31. maj 2015 22.31
jer janša
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ljubljana − Protikorupcijska komisija (KPK) je menda tudi v drugem poročilu o premoženjskem stanju predsednika SDS Janeza Janše ugotovila tveganja, ki mejijo na korupcijo, je danes poročala POP TV. Janša osnutka še ni prevzel, vsebina pa je menda po poročanju POP TV tako rekoč enaka kot v prvem poročilu, ki je ugotovilo vsaj 210.000 evrov nepojasnjenega izvora.

Na KPK so danes za POP TV tudi uradno potrdili, da povratnice za pošiljko, poslano v začetku tedna, niso dobili. Janšev odvetnik Franci Matoz pa je za POP TV in Televizijo Slovenija pojasnil, da od KPK po tistem, ko je vrhovno sodišče odpravilo poročilo, niso prejeli nikakršnega akta, sta si pa z Janšo skupaj na KPK večkrat ogledala dokumentacijo iz njegovega primera.

Po poročanju POP TV je KPK menda tudi tokrat ugotovila določena tveganja, ki mejijo na korupcijo. V nasprotnem primeru namreč Janša sploh ne bi dobil možnosti za izjasnitev. Če se Janša odloči, da se bo izjasnjeval o ugotovitvah KPK, je po poročanju POP TV teoretično možno, da njegovi argumenti senat KPK prepričajo in bi dejansko lahko prišlo do sprememb, v nasprotnem primeru bo zaključno poročilo ostalo tako rekoč enako, kot je trenutni osnutek. Njegova vsebina sicer še vedno ostaja neznana.

Predsednik KPK Boris Štefanec je za Televizijo Slovenija dejal, da so pri izdelavi poročila seveda upoštevali dejstva, ki jih je ugotovila že prejšnja komisija. Potrdil je, da so Janši že poslali osnutek končnih ugotovitev o njegovem premoženju, za zdaj pa dokazov o tem, da mu je bila pošiljka vročena, nimajo. Po zakonu o upravnem postopku pošta po 15 dneh pošiljko vroči v predal in to ustrezno označi na vročilnici. To po besedah Štefaneca šteje, kot da je bila pošiljka vročena. Potem bo imel Janša še teden dni, da se o ugotovitvah izjasni.

Po poročanju televizij je Matoz še zapisal, da so večkrat zahtevali vpogled v spis, pa da jim je bil vpogled v vse listine onemogočen. Sodelovali bodo v postopku komisije, ki bo zakonit, da pa v takem postopku KPK ne bo in ne more ugotoviti neskladij v premoženjskem stanju Janeza Janše, saj da jih ni.

Osnutek drugega poročila je KPK Janši poslala v torek, s čimer mu daje novo priložnost, da pojasni izvor svojega premoženja. Janša je pred več kot dvema letoma, ko je bilo objavljeno prvo poročilo KPK, sprožil upravni spor, po dvakratni zavrnitvi na prvostopenjskem sodišču pa je vrhovno sodišče razsodilo, da je KPK z izdajo poročila posegla v Janševe ustavne pravice, saj mu osnutka prej ni poslala v izjasnitev. S tem je bila Janši kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

KPK je v prvem poročilu pri Janši ugotovila večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev. Hkrati so ugotovili tudi, da se je Janši premoženje glede na uradno ugotovljene vire dohodkov in premoženja v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov.