Kresalova ponudila svoj odstop

K odstopu jo je pozval Anton Anderlič. Aleš Gulič jo še vedno podpira.

Objavljeno
06. december 2011 15.31
Posodobljeno
06. december 2011 15.50
An. B., notranja politika, J. S. S., Delo.si
An. B., notranja politika, J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Predsednica LDS Katarina Kresal je na današnji seji izvršnega odbora ponudila svoj odstop.

Kresalova je uvodoma pojasnila, da stranke ne bo zapustila v času, ko ji gre najtežje, saj je pripravljena stati za njenimi liberalnimi vrednotami, ne glede na to ali je stranka v parlamentu ali ne. »Slovenija potrebuje liberalno misel in za to se je vredno boriti, ne glede na težavnost situacije,« je poudarila. »V teh trenutkih razočaranja moramo stopiti skupaj in stranki dati nov zagon. Na teh volitvah je na listi LDS nastopila vrsta kandidatov in kandidatk, ki so z neverjetno energijo in optimizmom zagovarjali vrednote svobode, odprtosti, spoštovanja drugačnosti in to želijo tudi v prihodnje. Na tej zagnanosti in nepreračunljivosti gradimo dalje našo skupno liberalno zgodbo,« je še dodala.

Ne glede na to, je predsednica LDS poudarila, da je odločitev o nadaljnji poti stranke skupna odločitev, tako vodstva kot članov, zato je stranki ponudila svoj odstop. Zaradi ponujenega odstopa bo svet stranke sklical kongres stranke.

To je od nje pričakoval tudi predsednik sveta in član izvršnega odbora stranke Anton Anderlič zaradi rezultata stranke na nedeljskih volitvah, ki ni zadostoval uvrstitvi v parlament.

Kot je na seji dejal Anderlič, je člani stranke niso nameravali menjati brez predhodne razprave. Aleš Gulič, predsednik izvršnega odbora stranke, jo še vedno podpira. »V Katarino Kresal so metali blato, ki ni bilo njeno in klicali, da je umazana,« je dejal Gulič.

Po mnenju Anderliča je bil kritičen pristop do tega vprašanja predsednice nujen, glede na to, da so odstop ponudili tudi predsedniki tistih strank, ki so na volitvah dosegle boljše izide.

LDS je na nedeljskih volitvah prejela 1,46-odstotkov glasov, kar ne zadostuje za vstop v parlament. »Glede na to, da je bila LDS 12 let v vladi in so bili predlogi, ideje in trud mnogih članov vgrajeni v temelje te države, je neuvrstitev v parlament šokantna,« ocenjuje Anderlič.

Kresalova je v minulem mandatu prestala dve interpelaciji. Soočila se je z očitki v aferi Bulmastifi, z mesta predsednice ministrice za notranje zadeve je avgusta odstopila potem, ko sta računsko sodišče in komisija za preprečevanje korupcije odkrila nepravilnosti pri najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad.