Kučan Pahorju, naj pove resnico o stricih iz ozadja

Pahor se v kampanjo ni podal proti komu ali čemu, temveč zaradi ideje in vizije. Lukšič ugotavlja, da se čisti kalna voda.

Objavljeno
18. november 2012 13.32
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ljubljana - Nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan je na predsedniškega kandidata Boruta Pahorja danes naslovil odprto pismo, v katerem ga poziva, naj razjasni namigovanja o stricih iz ozadja, ki naj bi zrušili njegovo vlado, ker ni bil pripravljen izpolnjevati njihovih zahtev.

»Tvoja politična 'doslednost', na katero se sklicuješ, ko zavračaš odgovore na novinarska vprašanja o tem, bi bila prepričljiva, če bi o tem spregovoril odkrito. Kot politika te vendarle ne more etično zavezovati neka tajna "kamarila", o kateri govoriš, pač pa si zavezan državljanom, ki imajo pravico zvedeti, kdo vse da upravlja državo iz ozadja,« je Kučan zapisal v pismu in dodal: »Tvoj molk z načelnostjo nima nič. Nasprotno. Je nepošten, saj z njim prikimavaš imenom, ki jih navajajo nekateri novinarji in med katerimi se pojavlja tudi moje. Z molkom obtožuješ

Kučan je v pismu še zapisal, da so Pahorjevi poskusi, da bi krivdo za svoje politične neuspehe pripisal drugim neprepričljivi. V pismu je izrazil prepričanje, da bi Pahor veliko pripomogel k preusmeritvi politike v reševanje socialnih in gospodarskih problemov države in vse večjih eksistenčnih stisk njenih državljanov, če bi razkrinkal ozadja in zarote, ki domnevno ali resnično podtalno obvladujejo funkcioniranje slovenske države.

»Verjamem, da ti v volilni in morda tudi povolilni politični računici s politično desnico koristi, ko dopuščaš, da jaz in še kdo postajamo postranska škoda tvoje domnevne "načelnosti". Pa vendar mislim, da državljani in Slovenija tudi v volilnem času zaslužimo vsaj temeljno poštenost in odkrito besedo.« Kučan dodaja, da je sicer njegova obljuba o viziji povezovanja, s katero nastopa kot predsedniški kandidat, predvsem napoved pristajanja celo na politična podtikanja, ki jemljejo človeku dostojanstvo in ukinjajo kritično politično misel.

Nekdanji predsednik v pismu Pahorju priznava, da ga ni podprl v predčasnih parlamentarnih volitvah, a dodaja, da njegove koalicijske vlade ni rušil. »Nasprotno. Podpiral sem jo in javno večkrat deloval za uspeh njenih prizadevanj. Ko je po neuspelih referendumih in razpadu koalicije postala operativno nesposobna, sem ti v daljšem pogovoru odkrito, iz oči v oči povedal, da te ne morem več podpirati, ker kot predsednik vlade za učinkovito upravljanje države nisi uspeval zagotoviti potrebnega usmerjanja in sodelovanja med ministrstvi ter dialoga s socialnimi partnerji, zaradi česar je vlada izgubila verodostojnost in podporo državljanov. Razen želje po dobrobiti za državo pri tem ni bilo ne stricev ne ozadij.«

Milan Kučan v pismu zaključi, da od Pahorjevega uspeha nikdar ni pričakoval nikakršnih koristi in »jih tudi nisem imel, od tvojega neuspeha pa sem žal imel škodo, tako kot vsi državljani in vsa Slovenija«.

Pahor odgovarja: V kampanjo se nisem podal proti komu ali čemu, ampak zaradi ideje in vizije

Predsedniški kandidat Borut Pahor je v odzivu na odprto pismo bivšega predsednika Milana Kučana poudaril, da se v predsedniško kampanjo ni podal proti komu ali čemu, temveč za ideje in vizije, v katere verjame in skuša pridobiti podporo večine ljudi. »Ni dvoma, da bo kljub tem mojim prizadevanjem kdo imel drugačna stališča, zdaj in po moji morebitni izvolitvi, v vsakem primeru pa si bom prizadeval, da bom gradil na tistem, kar nam je skupnega.«

V kratkem komentarju je Pahor, ki se danes mudi na delovni brigadi na poplavnem območju občin Gorišnica in Markovci, še zapisal: »V zadnjih dneh sem deležen številnih odprtih pisem, v katerih se izražajo različna mnenja in stališča. To je sestavni del demokratičnega procesa.«

Lukšič: Čisti se kalna voda

Na pismo Milana Kučana, pa tudi Aurelia Jurija in Pavla Gantarja, ki sta mu očitala dvoličnost, ker je bil v času kampanje za predsednika stranke zelo kritičen do Boruta Pahorja, zdaj pa govori o stari in novi levici, se je odzval tudi predsednik SD Igor Lukšič. Pravi, da se s temi odzivi »lepo čisti kalna voda na levici in v državi«.