Liberalna lista korak naprej, čakajo na odločitev PS

Guy Verhofstadt v Ljubljani z misijo, da prepriča DL, PS, Zares in LDS za skupno evropsko listo.

Objavljeno
31. marec 2014 18.53
Posodobljeno
31. marec 2014 21.00
Jelko Kacin, Guy Verhofstadt Ljubljana 31.3.2014
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Vodja skupine evropskih liberalcev v evropskem parlamentu Guy Verhofstadt se je v nedeljo in danes sestal z vsemi članicami politične skupine ALDE – DL, LDS, Zares in PS. Po pogovorih je bil optimističen glede oblikovanja skupne evropske liste.

Do začetka volilne kampanje pred evropskimi volitvami 25. maja je še slab mesec, prizadevanja, da bi slovenske stranke, ki so tudi članice ali še bodo postale članice politične skupine evropskih liberalcev oblikovale skupno kandidatno listo, pa še niso obrodile sadov.

Ključ do oblikovanja skupne liste liberalcev imata premierka Alenka Bratušek in komisar Janez Potočnik. Medtem ko je Bratuškova doslej bolj molčala na temo evropskih volitev, je Potočnik sporočil, da na volitvah ne namerava kandidirati, čeprav bi bil prav on tisti povezovalni člen, okoli katerega bi lahko zasnovale skupno listo tako različne stranke, kakor so Zares, LDS, DL in PS. Prvak DL Gregor Virant je po Potočnikovi odločitvi dejal, da je možnosti za skupni projekt bistveno manj.

Ker grozi, da bodo vse štiri članice ALDE nastopile s svojimi kandidatnimi listami, s tem pa povečujejo tveganje, da nobeni ne bi uspelo zbrati dovolj visoke podpore za osvojitev mandata v evropskem parlamentu, je na povabilo evroposlanca Jelka Kacina (LDS/ALDE) v Ljubljano prišel Guy Verhofstadt. Njegova misija je prepričati štiri slovenske stranke, da bi sodelovale in na ta način prispevale čim več poslancev za evropski parlament, ki bo po volitvah imel večjo besedo pri oblikovanju evropske komisije. Verhofstadt pa na teh volitvah nastopa kot kandidat liberalcev za predsednika evropske komisije.

»Želim si močne in po možnosti skupne liste liberalcev,« je dejal Guy Verhofstadt. Po srečanjih z Bratuškovo, Potočnikom, predsednikom Zaresa Pavlom Gantarjem, predsednikom LDS Tonetom Anderličem in predsednikom DL Gregorjem Virantom je optimist. »Smo nekaj korakov bliže skupnemu nastopu,« je ocenil Kacin. Trenutno v pogovorih sodelujejo DL, Zares in LDS, medtem ko na četrto stranko še čakajo, da se pogovori sama s sabo, je dejal Kacin. Po preverjanju v PS, kakšno stališče imajo po srečanju z Verhofstadtom, smo naleteli na molk.

Kot pojasnjuje kandidat liberalcev za predsednika evropske komisije, jim je uspelo prepričati v sodelovanje na evropskih volitvah številne liberalne stranke v Franciji, Italiji, na Češkem, Madžarskem, Poljskem, v Avstriji in Grčiji.