Ljubica Jelušič: Novela niža standard verske oskrbe

Novela zakona o verski svobodi med drugim prepoveduje zaposlovanje verskih uslužbencev v državnih službah.

Objavljeno
28. september 2011 19.14
Posodobljeno
28. september 2011 19.20
Marko Jakopec, notranja politika
Marko Jakopec, notranja politika

Ljubljana – Brez navzočnosti članov iz vrst vladne koalicije Dušana Kumra, Janeza Kiklja, Antona Anderliča, Tadeja Slapnika, Joška Godca in Melite Župevc, ki so predsedniku Jožetu Jerovšku (SDS) očitali zlorabo pooblastil in ozke strankarske interese, je odbor DZ za obrambo danes obravnaval novelo zakona o verski svobodi, ki izenačuje verske skupnosti s svetovnonazorskimi združenji, na novo ureja registracijo verskih skupnosti in financiranje in odpravlja plačilo socialnih prispevkov za verske uslužbence.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je skupaj s predstavniki opozicijske SDS in načelnikom generalštaba Slovenske vojske Alojzom Šteinerjem noveli, ki med drugim izenačuje verske skupnosti s svetovnonazorskimi združenji in prepoveduje zaposlovanje verskih uslužbencev kot javnih uslužbencev v bolnišnicah, zaporih, upokojenskih domovih, vojski in policiji, nasprotovala, rekoč, da bi se z njenim sprejetjem »zmanjšali standardi verske oskrbe v vojski«.

Direktor urada za verske skupnosti Aleš Gulič pa je zatrdil, da je ustavno sodišče ob presoji veljavnega zakona poudarilo ločenost Cerkve od države, vključujoč zaposlovanje v državnih službah. Zagotovil je, da novela ne odpravlja verske oskrbe v Slovenski vojski, ampak jo »kvečjemu širi«.

V nadaljevanju seje so člani odbora pozvali vlado in ministrstvo za obrambo, naj skladno s priporočili računskega sodišča izboljša in prilagodi sedanji sistem protidobav. Računsko sodišče je v reviziji smotrnosti izvajanja protidobav med letoma 2000 in 2008 ugotovilo, da ta sistem pri nakupu vojaške opreme ni učinkovit.