Lukšič prepričan, da je ovadba »organizirano natolcevanje«

Prvak SD zavrnil očitke, da je pri javnem razpisu pred petimi leti zlorabil položaj.

Objavljeno
13. januar 2014 11.11
Posodobljeno
13. januar 2014 11.11
tlo*SD
N.R., STA
N.R., STA
Ljubljana – »SD je žrtev napadov, ker je edina stranka, ki ima čiste roke,« je včeraj predsednik SD Igor Lukšič komentiral novico, da je bila proti njemu, sedanjemu šolskemu ministru Jerneju Pikalu in Aljušu Pertinaču vložena anonimna ovadba zaradi domnevnih nepravilnosti.

Spomnimo: v ovadbi, ki jo je prejela Policijska uprava Ljubljana, je navedeno, da je 4. decembra leta 2009, ko je bil Igor Lukšič minister za šolstvo, na razpisu tega ministrstva zmagal projekt »Državljanska vzgoja« fakultete za družbene vede (FDV), ki je dobil 700.000 evrov. Projekt je izvajal Center za kritično politologijo, ki ga vodi Andrej Lukšič, brat Igorja Lukšiča. Vodja projekta je bil Jernej Pikalo, sodelovala pa je tudi Marina Lukšič Hacin, sestrična tedanjega ministra. Lukšiču tako ovadba očita zlorabo uradnega položaja, saj naj bi Pikalu in drugim omogočil pridobitev večje premoženjske koristi, Pikalo in Pertinač pa sta ovadena kot sostorilca.

Igor Lukšič je kriminaliziranje dogodka izpred petih let takoj označil kot poskus »odstranitve« stranke, ki jo vodi in ki je na vrhu lestvic priljubljenosti. Vse očitke je zavrnil in poudaril, da se kot minister z nobenim razpisom ni posebej ukvarjal. Včeraj je dodal še nekaj podrobnosti. Slovenija je o državljanski vzgoji (na kar se je nanašal razpis) prioritete sprejela že leta 2007, torej v času prve Janševe vlade. Na razpisu je šlo za sodelovanje več ministrstev, zato samovolja enega ministra ni bila mogoča. Javnost je bila o poteku projekta sproti in v celoti obveščena, tudi danes lahko vidi rezultate na spletu. V sklopu projekta so izdali nekaj zbornikov, v katerih je bil eden od avtorjev tudi Igor Lukšič, vendar za svoj prispevek, kot je poudaril, ni dobil nobenega honorarja. Aljuš Pertinač, ki naj bi po navedbah pisca ovadbe koordiniral razpisne postopke, je na ministrstvo prišel po razpisu, kar po mnenju prvaka SD dokazuje, da gre v ovadbi »za organizirano natolcevanje«.

Igor Lukšič je bil sicer tarča kritik tudi zato, ker je njegova žena, zdravnica Marta Macedoni Lukšič, kljub negativnemu mnenju Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije dobila koncesijo za obravnavo bolnikov z avtizmom.