Magajna dvomi, da so diski res izginili

Slik, ki so mi jih kazali, na mojem računalniku ni bilo, trdi Magajna. Obenem napoveduje, da bo glasoval proti zaupnici vladi.

Objavljeno
01. september 2011 15.59
Posodobljeno
01. september 2011 16.14
E. S., Delo.si
E. S., Delo.si
Ljubljana - Policija je prekoračila odredbo preiskovalnega sodnika, saj je ta izdal odredbo, ki je dovoljevala le pregled ene datoteke, ki naj bi bila na računalniku poslanca Andreja Magajne, je na novinarski konferenci po poročanju STA poudaril odvetnik Franci Matoz. Še ta datoteka, torej sporna fotografija, pa po besedah odvetnika ni bila nikoli prenešena na računalnik, saj bi v tem primeru to moral dokazovati zapis na računalniku, ki bi ga forenziki tudi odkrili.

Ker sporna datoteka ni bila nikoli prenešena na računalnik, je nezakonito vse, kar je sledilo, tudi hišna preiskava, zatrjuje Matoz, ki je napovedal tudi ovadbo odgovornih oseb zaradi nevestnega dela.

Policija je tako po njegovih besedah ravnala nezakonito že s tem, ko je pregledovala datoteke na računalniku, poleg tega pa odvetniku in Magajni ni omogočila, da bi bila prisotna pri pregledu.

Rekonstrukcije vlade Magajna ne bo podprl

Magajna je poudaril, da diskov, ki so mu jih zasegli policisti in ki naj bi v času preiskave izginili, verjetno nikoli ne bo dobil nazaj, čeprav dvomi, da so dejansko izginili. Po njegovih besedah so morda ostali celo na istem mestu, kjer so bili. Kot je dejal, je diske nazadnje videl sredi januarja na policijskem centru na Šmartinski cesti.

Ko sta bila nato z Matozom poleti na pogovoru pri kriminalistih, je Magajna zatrdil, da slik, ki so jima jih predočili, ni bilo na njegovem računalniku. Poleg tega sta nakazala, da bosta na prvi obravnavi na sodišču zahtevala verifikacijo kopij z originali, je povedal.

Izpostavil pa je tudi možnost, da je zadeva povezana s skorajšnjem glasovanjem o zaupnici vladi, vendar pa policijska preiskava na njegovo stališče ni vplivala. »Sam lahko že danes povem, da, kot kaže, ne bom podprl rekonstrukcije vlade,« je napovedal Magajna in kot razlog navedel programska nestrinjanja z vladno koalicijo.

Policija zavrača očitke

Na generalni policijski upravi so že zavrnili »navedbe, da bi kakršnekoli 'politične teorije' vplivale na vodenje kriminalističnih preiskav sumov katerihkoli kaznivih dejanj, tudi tistih, ki so povezana s pornografskim gradivom otrok in mladoletnih oseb«. Dodajajo, da so v zadnjem obdobju očitki o političnosti del skoraj že vsake preiskave, v katerih so udeležene različne javne osebnosti.

S Policijske uprave Ljubljana pa so sporočili, da so bili vsi predmeti zaseženi ter vsi dokazi zavarovani in preiskovani v skladu z veljavno zakonodajo. »V konkretnem primeru sta bila pri zavarovanju dokazov, prisotna tako osumljeni kot tudi njegov zagovornik. Po približno pol ure postopka zavarovanja sta prostore policije prostovoljno zapustila in povedala, da se ne bosta več vrnila,« še navajajo.