Malo možnosti za predlagano ustavitev prodaj

Privatizacija: ZL bo poslance še tretjič poskušala prepričati o preklicu sklepa. Rok za zavezujoče ponudbe za Telekom bodo podaljšali.

Objavljeno
16. januar 2015 13.02
Poslovalnica Nove KBM, v Stari Ljubljani, Slovenija 17.novembra 2014.
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo
Ljubljana − Današnji dan bo minil v znamenju privatizacijskih razprav. Medtem ko bodo nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH) obravnavali strokovna mnenja glede konflikta interesov pri prodaji Telekoma Slovenije in NKBM, bo stranka Združena Levica poslance poskušala še v tretje prepričati, da prodajo teh dveh družb in še desetih preostalih z že potrjenega seznama ustavi.

Odbor državnega zbora za finance in monetarno politiko bo danes na zahtevo stranke ZL obravnaval peticijo proti privatizaciji, ki jo je podpisalo 11.000 državljanov. ZL bo odboru ponovno predlagala, naj sprejme sklep o preklicu soglasja za prodajo 15 naložb, ki so ga poslanci sprejeli v času vlade Alenke Bratušek. Zlasti jih moti načrtovana prodaja Telekoma Slovenije. Če se to ne bo zgodilo, ZL grozi z referendumom o privatizaciji, iniciativa Državljani proti razprodaji pa s protesti.

A za zdaj kaže, da predlog ZL ne bo imel podpore. Za revizijo obstoječega seznama se sicer zavzema tudi stranka SD, a koalicijski partnerici Desus in SMC tega ne podpirata, saj menita, da sklepa iz leta 2103 ni modro spreminjati zaradi kredibilnosti Slovenije v očeh Bruslja in mednarodnih finančnih trgov.

Več škode kot koristi

ZL pri svojih prizadevanjih prav tako ne more računati na podporo drugih treh opozicijskih strank. Zaab ne bo glasoval proti seznamu, ki ga je predlagala njegova vlada, NSi pa tradicionalno podpira privatizacijo. Tudi SDS predloga o ustavitvi prodajnih postopkov ne bo podprla. Kot je povedal poslanec SDS Marko Pogačnik, njihova stranka sicer lani ni podprla svežnja 15 družb, ker je menila, da bi bilo treba prej sprejeti strategijo upravljanja in klasifikacijo naložb. »V danem trenutku pa ocenjujemo, da so šli ti prodajni postopki predaleč in bi ustavitev prodaj povzročila večjo škodo, kot če se privatizacija nadaljuje,« je dejal Pogačnik.

Nadzorniki SDH o konfliktu

Že nekaj prej pa bodo na drugem koncu Ljubljane nadzorniki SDH pod vodstvom Sama Lozeja obravnavali mnenja pravnikov in Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o možnem konfliktu interesov pri finančnih svetovalcih za prodajo Telekoma Slovenije in NKBM. Na SDH informacij do seje nadzornikov ne dajejo, poročali pa smo že, da po naših informacijah mnenja ne kažejo na konflikt interesa. Pri finančnem svetovalcu za Telekom – Citigroup bi tak konflikt lahko nastal, ker je londonska družba hkrati korporativni posrednik Deutsche Telekoma, ki se zanima za nakup naše telekomunikacijske družbe. Finančni svetovalec pri NKBM je družba Lazard Frères, ki pa je manj kot petodstotna lastnica madžarske banke OTP in se prav tako omenja kot možni interesent za nakup NKBM.

SDH je že od vsega začetka zatrjeval, da je v pogodbah s finančnimi svetovalci posebno skrb namenil potencialnemu nastanku konflikta interesov, ki ga pred začetkom postopka prodaje zaradi nepoznavanja interesentov ni mogoče napovedati, a je zaradi nastalih dvomov kljub temu pridobil dodatna mnenja pravnikov in KPK.

Podaljšanje roka za Telekom

Če nadzorniki ne bodo sklenili drugače, naj bi se tako prodaja obeh družb nadaljevala. SDH zavezujoče ponudbe za NKBM pričakuje konec meseca, za Telekom pa bodo rok za oddajo zavezujočih ponudb podaljšali, smo izvedeli neuradno. Zainteresirani kupci menda hočejo nekaj več časa za proučitev preostalih odprtih Telekomovih tožb. Teh je še za približno 270 milijonov evrov.