Mandatarja bodo poslanci volili naslednji teden v soboto

Kolegij predsednika državnega zbora bo jutri razpravljal o sklicu dveh izrednih sej državnega zbora. Dogovora o odborih še ni.

Objavljeno
17. januar 2012 16.28
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana - O mandatarju bo državni zbor odločal na izredni seji naslednjo soboto, smo neuradno izvedeli po posvetu vodstva državnega zbora, ki se je pravkar končal. Presenetljivo so se neuradni pogovori končali naglo.

Dogovor bodo vodje poslanskih skupin najverjetneje formalizirali na jutrišnjem kolegiju predsednika državnega zbora Gregorja Viranta.

Kolegij so bo jutri po neuradnih informacijah dogovarjal še o sklicu izredne seje državnega zbora v četrtek ta teden, na kateri bodo nekoliko dopolnili pristojnosti skupnega odbora, ki je ustanovljen začasno in ustanovili ustavno komisijo državnega zbora. Po informacijah iz državnega zbora vodje poslanskih skupin danes niso dosegli dogovora, da bi naglo ustanovili odbor za zunanjo politiko, odbor za gospodarstvo, odbor za delo in odbor za kulturo, katerega ustanovitev je danes dodatno predlagala SDS.

Ustavna komisija, če bo ustanovljena, bi po prvih informacijah lahko besedilo ustave dopolnjevala predvsem z omejitvami dopustnega zadolževanja države, o čemer je med strankami veliko podobnih pogledov, manj verjetno je, da bi bilo mogoče naglo poenostaviti postopke potrjevanja ministrov in vlade, kar je po volitvah predlagala SDS.