Med organizatorji referendumske kampanje SDS, PS in Ukom

Med organizatorji še Krščanski socialisti Slovenije, Društvo Davkoplačevalci se ne damo in Stranka mladih - Zeleni.

Objavljeno
09. april 2014 16.03
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Do torka, ko se je iztekel rok, do katerega je bilo treba prijaviti organizatorja referendumske kampanje za referendum o arhivski noveli in podatke o posebnem računu, je to storilo šest organizatorjev, pri čemer mora en vlogo še dopolniti. Med njimi so SDS, PS in urad vlade za komuniciranje, so sporočili z Državne volilne komisije.

Poleg omenjenih so se kot organizatorji volilne kampanje prijavili še Krščanski socialisti Slovenije (KSS), Društvo Davkoplačevalci se ne damo ter Stranka mladih - Zeleni Evrope. Slednji so oddali nepopolno vlogo, zato jih je volilna komisija pozvala, naj jo dopolnijo.

Organizatorji volilne kampanje so morali odpreti tudi poseben transakcijski račun, preko katerega morajo potekati vse transakcije, povezane z referendumsko kampanjo, računu pa so morali prav tako do torka predložiti državni volilni komisiji.

Referendum o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih naj bi potekal 4. maja, razen če ne bo drugače odločilo ustavno sodišče. SDS je namreč odlok o razpisu referenduma poslala v presojo ustavnemu sodišču, saj meni, da bi bilo ceneje, če bi bil referendum izveden skupaj z volitvami v evropskimi parlament, 25. maja, ali jesenskimi lokalnimi volitvami. Motijo jih tudi prekratki roki za izvedbo referenduma. Predlagali so tudi, naj ustavni sodniki do končne odločitve zadržijo izvajanje odloka s tem pa tudi referendumska opravila. Ustavni sodniki bodo zadevo obravnavali na seji, ki bo v četrtek.

Pri končnem odločanju o zadevi lahko po besedah pravnika Rajka Pirnata ustavno sodišče odlok razveljavi in naloži DZ, naj sprejme nov odlok z novim rokom referenduma, lahko pa tudi samo razpiše nov datum referenduma.