Milan Kučan prejel črnogorsko odlikovanje

Spomnili so, da je Slovenija izkazala naklonjenost referendumu o neodvisnosti Črne gore.

Objavljeno
04. december 2014 19.14
Milan Kučan na predstavitvi knjige Zdenka Roterja 18. novembra 2013
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Cetinje - Nekdanji predsednik države Milan Kučan je danes v Cetinju prejel odlikovanje red črnogorske zastave prve stopnje.

Odlikovanje mu je izročil črnogorski predsednik Filip Vujanović v znak spoštovanja za vse, kar je Kučan naredil za »odlične odnose med Slovenijo in Črno goro«. Kučan je ob tem dejal, da je odlikovanje tudi priznanje za Slovenijo.

Vujanović je ob izročitvi priznanja poudaril, da Slovenija pomembno spodbuja vključevanje Črne gore v evropske in evroatlantske povezave. »Slovenija je razumela potrebo, da Črna gora postane del evropske skupnosti in je storila vse, da bi pokazala, da mora biti del te velike evropske družine ne le Črna gora, ampak tudi druge države Zahodnega Balkana«, je dejal črnogorski predsednik.

Ob tem je Slovenijo označil za izredno gospodarsko partnerko Črne gore, odnose med državama pa označil za zgledne. K temu je po njegovih besedah močno prispeval tudi Kučan, čeprav v tistih časih to ni bilo preprosto.

Spomnil je, da mednarodna skupnost in Evropska unija sredi prejšnjega desetletja nista bili naklonjeni referendumu o neodvisnosti Črne gore, Srbija pa je bila ostro proti. Kljub temu je Slovenija poudarjala potrebo po referendumu in gospodarski krepitvi Črne gore, zaradi česar je Srbija proti Sloveniji uvedla embargo na uvoz slovenskega blaga, je dodal Vujanović.

Kučan je ob prejemu odlikovanja dejal, da to predstavlja priznanje ne le njemu temveč tudi Sloveniji. Poudaril je, da se je ob tem, kar je delal, zavedal svoje dolžnosti, da pomaga Črnogorcem uresničiti pravico do samoodločbe. Kot je dodal, svojih stališč ne bi mogel uresničiti, če te usmeritve ne bi podpiral tudi tedanji slovenski politični vrh in vse institucije v njeni zunanji politiki, še poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.