Ministrica o morebitnem umiku slovenskih vojakov iz Iraka

Obrambna ministrica pričakuje, da bodo tudi druge države storile enako, da pa bo verjetno več znanega po srečanju ministrov Nata.

Objavljeno
06. november 2017 21.42
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Ministrica za obrambo Andreja Katič je za RTV Slovenija danes dejala, da bodo verjetno predlagali umik slovenskih vojakov iz Iraka in jih preusmerili v okrepitev drugih mednarodnih operacij in misij, v katerih Slovenija že sodeluje.

Ministrica pričakuje, da bodo tudi druge države storile enako, da pa bo verjetno več znanega konec tedna po srečanju obrambnih ministrov Nata.

Po septembrskem referendumu o neodvisnosti so v iraškem Kurdistanu, kjer v Erbilu v operaciji Neomajna odločenost sodeluje šest slovenskih vojakov, razmere negotove, navaja RTV Slovenija. Dodaja, da je po referendumu, ki ga Bagdad ne priznava, prišlo tudi do spopadov med tamkajšnjimi kurdskimi in iraškimi silami. Zaradi napetosti in spopadov med njimi je oktobra nemška vojska začasno celo prekinila naloge, ki jih opravlja v okviru misije, svoje dejavnosti pa so ustavili tudi slovenski vojaki. Zdaj urjenje nadaljujejo, prihodnost misije pa je kljub temu negotova.

Ministrica je povedala, da skrbno spremljajo razmere v Iraku, na obrambnem ministrstvu pa so povedali, da se slovenski vojaki v Iraku dobro počutijo. Kljub temu se zna zgoditi, da bo četrti kontingent, ki se mu mandat izteče konec januarja, tudi zadnji.

Šest pripadnikov Slovenske vojske deluje v centru za usklajevanje usposabljanja pod poveljstvom Nemčije, urijo pa kurdske borce. V operaciji Neomajna odločenost globalne protiteroristične koalicije proti Islamski državi, ki deluje pri osrednjem vojaškem poveljstvu ZDA, sicer Slovenska vojska sodeluje od septembra lani.