Ministrski kandidati na parlamentarni avdiciji

Ekipa mandatarke Alenke Bratušek pod drobnogledom parlamentarnih odborov.

Objavljeno
18. marec 2013 21.15
Posodobljeno
18. marec 2013 21.15
Gregor Virant na zaslišanju pred odborom v Ljubljani, 18. marca 2013
 I. B., T. K., P. J., N. G., A. Ž.
I. B., T. K., P. J., N. G., A. Ž.
Ljubljana – Parlamentarni odbori so predstavitve kandidatov za ministre podprli, kar kaže, da je nova koalicija v tej fazi dovolj čvrsta. S kakšnimi poudarki so nastopili ljudje, ki ministrske funkcije še niso opravljali, in kakšna presenečenja so jih čakala?

Ko je kandidat za ministra za kulturo Uroš Grilc govoril o razmerah na kulturnem trgu, je razložil: »Kulturni trgi v Sloveniji so vsi takšni, da delujejo neučinkovito, ker so premajhni ... Trg ne more nikoli rešiti slovenske kulture in je tudi ne bo.« Nacionalnemu svetu za kulturo je po njegovem mnenju treba dati večjo vlogo, morda ga je treba celo delno profesionalizirati in vplesti v njegove odločitve civilno družbo. »Moj predlog je, da se redefinira vloga nacionalnega sveta za kulturo in se razmisli o ukinitvi kulturniške zbornice,« je poudaril Grilc.

Poslanec Jožef Jerovšek je med zaslišanjem povzel kandidatovo mnenje, da je podoba kulture v javnosti na nizki ravni. »Proti temu odločno protestiram – kultura oblikuje naš slovenski svet, Slovenija velja za kultiviran prostor.«

Tudi med predstavitvijo kandidata Jerneja Pikala, ki naj bi prevzel ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, je bil Jožef Jerovšek med bolj zgovornimi. »Glasoval bom proti, da zaščitim vašo integriteto. Če boste šli v to vlado, boste prišli ven razrušeni,« je utemeljil svojo odločitev.

Pikalo, ki meni, da se mora končati »eksperimentiranje na tem resorju«, je s svojim nastopom verjetno pomiril predstavnike javnega visokega šolstva, saj bo spoštoval sklep državnega zbora in jim to leto namenil dodatnih 16 milijonov evrov, medtem ko bo znanost dodatna sredstva dobila prihodnje leto. Normativi v vrtcu in osnovnih šolah se ne bodo spreminjali, prav tako ni naklonjen omejevanju števila vpisnih mest v srednjih šolah.

Najbolj orkestrirano nasprotovanje opozicije je po pričakovanju doživel kandidat za obrambnega ministra Roman Jakič. Poslanec SDS Franc Breznik – leta 1991 je služil vojaški rok v prvi generaciji slovenskih nabornikov v Pekrah – ga je pozval, naj našteje vse podčastniške čine, ki obstajajo v Slovenski vojski. Jakič mu je čine narisal.

Predstavitev kandidata za gospodarskega ministra Stanka Stepišnika je bila po oceni poslancev SDS všečna, a brez konkretnih ciljev in ukrepov. Glede prodaje državnega premoženja je Stepišnik odgovoril, da bo nasprotoval vsaki prodaji, ki bi negativno vplivala na gospodarsko rast in razvoj Slovenije, ter da je pri vsaki prodaji treba biti skrben: »Z Mercatorjem je zelo povezano kmetijstvo. Kaj bo s kmeti, če se Mercator proda? Ali bodo prodajali po krajevnih skupnostih?« Stepišnik, ki je 28 let vodil EMO Orodjarno, je zavrnil očitke, da je družba neupravičeno prejemala subvencije za delavce na čakanju, kar preiskuje tudi policija. Delavci so prihajali na izobraževanje, očitki o nenamenski porabi sredstev pa so manipulacija, je dejal.