Miro Cerar maja vstopa v politiko

Nova politična stranka bo kandidirala na predčasnih volitvah. Ustanovni kongres se bo predvidoma zgodil v drugi polovici maja.

Objavljeno
09. maj 2014 12.46
Posodobljeno
09. maj 2014 12.46
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Pravnik Miro Cerar je po sinočnjem srečanju s somišljeniki potrdil, da bo njegov civilnodružbeni zavod vstopil na politični parket in se preoblikoval v politično stranko. Ta za zdaj še nima imena, ustanovni kongres pa se bo predvidoma zgodil v drugi polovici maja, predvidoma 17. maja. »Točnega datuma še ne vemo. Do takrat bomo finalizirali naš program in se nato formirali kot stranka. Del somišljenikov iz civilne družbe bo prestopil v samo stranko, del bo pa verjetno ostal dejaven v civilni družbi,« je Cerar dejal za Radio Slovenija.

Kdo je zraven

Politična novinka bo kandidirala na predčasnih volitvah. Kot smo poročali že včeraj, bo Cerarjeva ekipa pri političnem angažmaju uporabila nekdanjo lokalno mrežo LDS. Eden od graditeljev stranke je namreč tudi Peter Jamnikar, ki je bil pred več kot desetletjem generalni sekretar LDS.

Program nove stranke so med drugim sooblikovali prodekan fakultete za varnostne vede Bojan Dobovšek, profesorja na fakulteti za družbene vede Erik Kopač (obramba) in Milan Brglez ter izredni profesor na pravni fakulteti v Ljubljani Matej Accetto.

Program v delu javnih financ, bank in zavarovalnic pripravljajo Milojka Kolar (nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za finance, nekdanja direktorica Vzajemne), Aleksander Aristovnik, Stane Vencelj, Gregor Kovač in Igor Gobec. Gospodarsko politiko oblikujejo profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Aleksander Kešeljevič, v podjetniški ekipi pa so Jože Artnak (nekdanji LDS), Mič Sojer (podjetnik, frizer), Horst Hafner, Tičo Zupančič, Aleksander Mljač, Jure Malešič, Goran Mijatocič in Blaž Jakič.

Pri kmetijskem programu sodelujejo agrarni ekonomist Emil Erjavec, Marija Markeš, in Luka Juvančič. Za izobraževanje skrbi Andreja Barle Lakota (uslužbenka na uradu za razvoj šolstva), za zdravje Alojz Ihan, trg dela Marko Funkl, za okoljsko politiko pa Andreja Jerina (državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo in okolje).

V igri povezovanje

Pred bližajočimi se predčasnimi volitvami novi stranki oblikujeta tudi premierka v odstopu Alenka Bratušek in nekdanji predsednik Računskega Sodišča Igor Šoltes. Vse tri poltične novinke so zainteresirane za medsebojno povezovanje, pri čemer poudarjajo, da niso dosegli še nobenih konkretnih dogovorov. Spomnimo, Bratuškova je Šoltesu pred meseci ponudila mesto zdravstvenega ministra, Cerar pa je bil pred oblikovanjem njene vlade v igri za predsednika vlade. Možnost, da bi se tako imenovana liberalna sredina, ki se ji za evropske volitve ni uspelo povezati, dogovorila za sodelovanje na parlamentarnih volitvah, je včeraj potrdil tudi predsednik DL Gregor Virant.