MIZKŠ poziva vrtce in šole k preklicu stavke

SVIZ pozivajo k preklicu, ker so na ministrstvu, kot pravijo, ustavili vse predloge za spremembo standardov in normativov.

Objavljeno
21. januar 2013 10.26
Posodobljeno
21. januar 2013 10.26
SLOVENIJA,LJBULJANA,10.1.2013.VRTEC HANSA CRISTIANA ANDERSENA. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
M. Č., Delo.si/STA
M. Č., Delo.si/STA

Ljubljana - Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) je v sporočilu za javnost vnovič obvestilo, da so ustavili vse predloge za spremembo standardov in normativov v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah.

Sidikat za vzgojo, izobraževanje, znanost in kulturo (SVIZ) zato pozivajo, naj prekliče stavko 23. januarja in zagotovi reden potek pouka, ker razlogov za stavko ni.

Če bi Sindikat za vzgojo, izobraževanje, znanost in kulturo (Sviz) ocenil, da se pridruži splošni stavki v javnem sektorju, ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pričakuje, da bo Sviz zagotovil redno dejavnost v vrtcih ter v prvih šestih razredih osnovnih šol, tako da stavka ne bi prizadela otrok oziroma njihovih družin, so danes sporočili z ministrstva.

V Sviz opozarjajo, da ministrstvo za izobraževanje z današnjim pozivom k preklicu stavke v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah »nadaljuje obupane poskuse zastraševanja zaposlenih v vrtcih in šolah in s selektivnim sporočanjem informacij ustvarja vtis, da je stavka neupravičena«.

Kot je navedel Sviz v sporočilu za javnost, se z »umikom zahteve za povečanje učne obveznosti in normativov za druge strokovne delavce in tehnično osebje poskuša ustvariti lažni vtis, da je vlada odstopila od radikalnih in uničujočih posegov v izobraževanje«.

Tudi predsednica Sviza Jelka Velički je pred nadaljevanjem pogajanj o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja poudarila, da vztrajajo pri napovedani stavki predvsem zato, ker sam umik predloga sprememb standardov in normativov v tem trenutku ne spreminja sprejetega proračuna glede mase sredstev za plače javnih uslužbencev.

Dodala je, da vlado pozivajo, naj pristopi k možnosti spreminjanja mase za plače oz. da naj razmisli o rebalansu proračuna. Predsednica Sviza je zanikala, da je umik predloga sprememb standardov in normativov ena od stavkovnih zahtev. Kot je dejala, je bil to razlog za aprilsko stavko. Takrat je bil po njenih besedah sprejet dogovor, da do sprememb normativov in standardov ne bo prišlo brez soglasja socialnih partnerjev. Tega soglasja ni bilo, je opozorila in dodala, da je bila masa za plače sprejeta brez vnaprejšnjih dogovorov oz. pogajanj.

V Svizu so v sporočilu tudi navedli, da bi bila sicer po umiku predloga zaostrovanja standardov in normativov možna tudi pogajanja o plačah, a ob vladni krizi in morebitnih predčasnih volitvah to ni verjetno, saj bi bilo treba odpreti kolektivno pogodbo za javni sektor in spreminjati zakon o sistemu plač v javnem sektorju, pojasnjujejo v sindikatu.

Opoldne so se sicer začela nadaljujevati pogajanja predstavnikov vladne pogajalske skupine in sindikatov javnega sektorja. Po besedah vodje koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janeza Posedija so po petkovem začetku pogajanj ostala vsa ključna vprašanja ostala odprta. Vladna stran vztraja, da se gibljejo v danih javnofinančnih okvirih.