Mladi izginili iz prioritet Bratuškove

Razdeljene mladinske organizacije nestrpno čakajo predstavnika. Favoritka predsednice vlade Tea Jarc?

Objavljeno
04. april 2014 21.23
Predsednica mladinskega sveta v Ljubljani 28. junija 2013.
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – V senci zapletov z novim zdravstvenim ministrom in iskanjem nadomestnih proračunskih virov po padcu nepremičninskega davka se po zdravstveni reformi vse bolj oddaljuje še ena domnevna vladna prioriteta: skrb za mlade.

»Po mojem mnenju so nujne tri prioritete. Sanacija gospodarstva, skrb za mlade in zdravstvena reforma,« je decembra v pogovoru za Sobotno prilogo dejala predsednica vlade Alenka Bratušek (PS). A je v glavnem ostalo le pri besedah oziroma besedilu koalicijske pogodbe. Napovedane selitve urada za mladino v kabinet premierke, kjer naj bi učinkoviteje koordiniral ukrepe za reševanje problemov mladih, namreč še vedno ni.

Kdo bi bil državni sekretar

Predsednica vlade ima že več kot mesec dni na mizi tri kandidature za državnega sekretarja, ki bi vodil urad za mladino. To so predsednik podmladka SD Jan Škoberne, domžalski mestni svetnik Kamal Izidor Shaker in podjetnik Žiga Vavpotič.

Premierka je mladinske organizacije pozvala, naj ji predlagajo enega kandidata, a se niso mogle zediniti o skupnem predstavniku. Naši viri pravijo, da se Bratuškova ni ogrela za nobenega od evidentiranih imen, pač pa si na tem mestu želi predstavnico nežnejšega spola, kar je na nedavni seji vladnega sveta za mladino tudi jasno izrazila.

Tako naj bi v kabinetu predsednice vlade za novo državno sekretarko neuradno najraje videli predsednico Mladinskega sveta Slovenije Teo Jarc. Ta naših informacij ni ne potrdila ne zanikala. »Če bom povabljena na pogovor s predsednico vlade, se bom z njo pogovorila tudi o tem,« je dejala za Delo. Po njenem bi moral biti državni sekretar imenovan čim prej, saj je treba mlade umeščati v vse sektorske politike, za kar urad potrebuje tako kadrovsko kot politično podporo. Da je od besed treba preiti k dejanjem, poziva tudi Žiga Vavpotič, nezadovoljen, ker mu že dober mesec dni nihče iz vlade ni niti odgovoril na njegovo kandidaturo ali ga povabil na pogovor za službo. »Morda tudi zato, ker opozarjam, da so problemi mladih vedno večji. In da je nujno ukrepati. Upam samo, da so mladi kljub vsemu ostali prioriteta te vlade,« je dejal direktor nevladne organizacije Zavod Ypsilon.

Od smelih napovedi predsednice vlade se je nekaj stvari vendarle premaknilo. Vlada je še pred podpisom nove koalicijske pogodbe v letošnjem in prihodnjem letu za prve zaposlitve mladih (jamstvo za mlade) predvidela skupno 157 milijonov evrov. Prejšnji teden so ministri tudi potrdili in poslancem poslali v odločanje noveli zakonov, ki urejata novi status urada za mladino.

Kabinet PV se ne bo širil

Toda predstavniki mladinskih organizacij opozarjajo, da je to premalo. »Trenutno se pripravljajo izjemno pomembni dokumenti, kot sta partnerski sporazum in operativni program, ki predstavljata smernice in finančno perspektivo za naslednjih sedem let, pri čemer mladi ne smemo biti izpuščeni,« meni Jarčeva. Vavpotič ob tem dodaja še nujno realizacijo projekta mladinske stanovanjske sheme, kamor bi vključili nepremičnine, prenešene na slabo banko.

Čeprav so se koalicijski partnerji zavezali, da bodo urad za mladino iz izobraževalnega ministrstva preselili v kabinet predsednice vlade, se to, kot kaže, ne bo zgodilo. Namesto tega naj bi urad po zgledu vladne službe za evropsko kohezijsko politiko postal zgolj samostojna vladna služba, njen vodja pa ne bi sedel v premierkinem kabinetu. Seveda, če se bo ob vseh nakopičenih težavah koalicijska četverica sploh obdržala do konca mandata leta 2015.