Molk premierke o gospodarskem ministru

Ministra za zdravje spet išče Desus, gospodarskega bo ponudila Pozitivna Slovenija, je povedal Möderndorfer.

Objavljeno
27. januar 2014 14.59
Peter Jančič, notranja politika, A. B.
Peter Jančič, notranja politika, A. B.

Ljubljana - »Kje je minister? Ali nameravate sploh ohraniti ta resor?« je bil nezadovoljen poslanec SDS Andrej Vizjak, ker mu premierka v državnem zboru ni odgovorila, kdaj bo predlagala novega gospodarskega ministra, ko jo je vpraševal o ukrepih za gospodarsko rast in visoki brezposelnosti v državi.

Gospodarski minister Stanko Stepišnik je odstopil novembra lani, torej že pred več kot dvema mesecema. Decembra je premierka vodenja resorja začasno, za največ tri mesece, poverila finančnemu ministru Urošu Čuferju.

Tudi na ponovljeno Vizjakovo vprašanje, kdaj bo predlagala ministra in ali bo morda resor kar ukinila, premierka ni odgovorila, čeprav je sicer obširno odgovarjala na Vizjakova vprašanje o spodbujanju gospodarske rasti, brez katere po Vizjakovi oceni problema brezposelnosti ne bo mogoče reševati, ker če ni delovnih mest, tudi spodbude in olajšave za zaposlovanje mladih ne pomagajo.

Je bolj rastlo v času Janše ali zdaj?

Pri brezposelnosti je Vizjak premierki očital, da se je lani v parlamentu, ko je odgovarjala na poslansko vprašanje, hvalila s primerjavami številk, ki ne upoštevajo sezonskih nihanj. A je Bratuškova vztrajala pri lanski trditvi, da podatki kažejo, da se je rast brezposelnosti ustavila.

O Vizjakovih podatkih o 129.900 brezposelnih v januarju, med njimi 32.500 mladih, je premierka dejala, da je bilo februarja 2012, ko je vlado prevzel Janez Janša, brezposelnih 115.000 ljudi, ko je vlada v kateri je bil Vizjak minsiter za delo, lani odšla, pa jih je bilo 124.000 ali 7,8 odstotka več, je dejala in povzela, da je bilo decembra 2013 brezposelnih še vedno 124 tisoč oseb.

Premierka je opozorila, da dnevnih informacij z zavoda za zaposlovanje nima in ocenila: »Očitno imate, bom rekla, boljše povezave na zavodu, kot predsednica vlade. Zadnji uradni podatek je 124.015 brezposelnih«.

Vizjak ji je ugovarjal: »Vsak ponedeljek zavod za zaposlovanje objavi zadnji podatek o številu brezposelnih. Danes je 129.922. To je registrirana brezposelnost, to je javni podatek, ki ga ne poznate in povzemate en mesec star podatek. To je tudi  simptomatičen način nerazumevanja in ne ukvarjanja s tem pomembnim področjem.«

Bo kandidat znan še ta teden?

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer pa je po današnjem koalicijskem posvetu napovedal, da bo koalicija kadrovska vprašanja rešila v prihodnjih dneh. Dejal je, da zdravstvenega ministra išče Desus, PS pa bo sporočila, kdo bo njihov kandidat za prevzem gospodarskega ministrstva.

Morebitnega združevanja finančnega in gospodarskega ministrstva, o čemer je bilo slišati neuradne govorice, Möderndorfer ni ne potrdil, ne zanikal.