Mors brez ponudb za prodajo tankov in oklepnih vozil

Ministrstvo za obrambo želi prodati 30 tankov M-55S, skupaj z rezervnimi deli, strelivom, trenažerji in ostalim, ter 39 oklepnikov BVP M-80A.

Objavljeno
25. november 2016 17.02
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Ministrstvo za obrambo (Mors) do četrtka, ko se je iztekel rok, ni prejelo ponudb za nakup tankov M-55S in oklepnih vozil BVP M-80A, so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili na ministrstvu. Kot so dodali, nameravajo ponovno opraviti analizo trga in javno zbiranje ponudb morda ponoviti. V SDS pa prodaji nasprotujejo in zahtevajo tudi nujno sejo odbora za obrambo na to temo.

Mors želi prodati 30 tankov M-55S, skupaj z rezervnimi deli, strelivom, trenažerji in ostalim, ter 39 oklepnikov BVP M-80A, skupaj z rezervnimi deli. Ministrstvo tanke in oklepna vozila prodaja v skladu z uredbo o stvarnem premoženju države in odlokom o načrtu ravnanja s stvarnim premoženjem za organe državne uprave, ki ga je sprejel DZ.

Javno zbiranje ponudb je ministrstvo objavilo konec avgusta, že tedaj pa so navedli, da bo celoten postopek dolgotrajen, saj bo treba od morebitnih kupcev pridobiti vse potrebne dokumente in certifikate ter jih preveriti. Prav tako je treba v postopku prodaje pridobiti soglasje države proizvajalke nekaterih sistemov, ki so bili kupljeni in vgrajeni v tanke M-55S.

Na ministrstvu so se za prodajo tankov M-55S odločili, ker so tanki M-84, ki jih ima SV, primernejši za uporabo, hkrati njihovo število zagotavlja nemoteni razvoj zmogljivosti oklepnih enot, vzdrževanje tankov M-55S pa je drago. Izkupiček od prodaje namerava ministrstvo nameniti za nakup nove oborožitve, pri čemer bo imela prednost bataljonska bojna skupina.

V poslanski skupini SDS so medtem na predsednika odbora za obrambo Žana Mahniča, sicer tudi poslanca SDS, naslovili zahtevo za sklic nujne seje odbora, na kateri bi obravnavali to namero Morsa. Menijo namreč, da se je tank T-55, ki ga je država pred 20 leti nadgradila in preimenovala v M-55S, v preteklosti izkazal za uporabno in zanesljivo bojno vozilo.