Mramorju ni uspelo prepričati Desusa

Pogajanja okoli Zavarovalnice Triglav se bodo nadaljevala. Erjavec: Mramor bo morda izboljšal svoje argumente.

Objavljeno
20. maj 2015 12.14
Posodobljeno
20. maj 2015 12.14
Pi. K., Je. G.,  Delo.si, STA
Pi. K., Je. G., Delo.si, STA

Ljubljana − Finančnemu ministru Dušanu Mramorju danes ni uspelo prepričati vodje Desusa Karla Erjavca o začasni uvrstitvi Zavarovalnice Triglav med strateške naložbe. 

Desus po Erjavčevih besedah vztraja, da Triglav ostane strateški. Medtem pa je Mramor po srečanju dejal, da bodo iskali skupno rešitev. Pogajanja okoli Zavarovalnice Triglav, ki lahko ogrozi mir v koaliciji, se bodo tako še nadaljevala.

»Morda bo Mramor izboljšal svojo argumentacijo,« je po srečanju dejal Erjavec. Po njegovih besedah bodo v stranki vztrajali, da Zavarovalnica Triglav ostane strateška naložba. Pričakujejo, da bo klasifikacija ustrezno spremenjena, in se ne strinjajo s približevanjem z argumenti ministrstva. A očitno so se tudi na tem srečanju povsem drugače razumeli, saj je Mramor ob odhodu dejal, da so se dogovorili za iskanje skupne rešitve, ki bo vključevala argumente tako ministrstva za finance kot argumente Desusa za strateški značaj Zavarovalnice Triglav. Erjavec je vztrajanje pri svojih stališčih pojasnil, rekoč, da je preveč slabih izkušenj z drugimi prodanimi podjetji. Izpostavil je hotele na obali, Žito in Mercator. Zavarovalnica Triglav po njegovih besedah dobro posluje, krepi dobičke, zrasla je tudi vrednost delnice. Zavarovalnica je imela tudi v času krize pozitivnen rezultat. Tako v Desusu ne vidijo razloga za to, da bi hiteli z dokapitalizacijo ali prodajo Zavarovalnice Triglav.

Premier Miro Cerar je sicer v ponedeljek opozoril, da je bila klasifikacija politično in strokovno usklajena tudi z Desusom, zato ga je Erjavčev odziv presenetil. Na pogajanjih so sodelovali predstavniki Desusa, ki da so tudi na koalicijskem vrhu tik pred sejo vlade in odločanjem o strategiji državnih naložb s klasifikacijo privolili v kompromis. Tako so Zavarovalnico Triglav med strateške naložbe uvrstili le za čas do povrnitve glasovalnih pravic države.

Po Erjavčevem mnenju sploh ni dobro, da vlada o tako pomembnih zadevah odloča v odsotnosti enega od koalicijskih partneric. V četrtek se je namreč mudil na zasedanju zunanjih ministrov zveze Nato v Turčiji. Kot ocenjuje Erjavec, se ni tako mudilo in bi s sprejemanjem klasifikacije lahko počakali nanj.

Povedal je še, da je predlagal preložitev te točke, a se to ni zgodilo. Njihovemu ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdu Žmavcu je sicer natančno naročil, naj vztraja pri strateškem značaju Zavarovalnice Triglav, v primeru novih rešitev pa naj počakajo na njegovo vrnitev, je dejal Erjavec.

Na novinarsko vprašanje, kako je torej kljub navodilu nastal nesporazum, pa je odgovoril z oceno, da so za tako pomembne odločitve očitno hoteli izkoristiti njegovo odsotnost. Več Erjavec ni hotel komentirati, zato je brez odgovora za zdaj ostalo vprašanje, ali bo Desus uvrstitev Zavarovalnice Triglav med strateške naložbe pogojeval z nadaljnjim sodelovanjem v koaliciji. Kdaj bodo znova sedli za skupno mizo, še ni znano. Pričakovati je, da bodo rešitev iskali tudi na običajnem koalicijskem vrhu pred četrtkovo sejo vlade.

NSi: Triglav strateški le za Desus

V NSi pa menijo, da Desus z nasprotovanjem prodaje Zavarovalnice Triglav nadaljuje s političnim kupčkanjem, ki škodi državnim podjetjem in vsem zaposlenim: »Kaže, da je Zavarovalnica Triglav strateška zgolj za Karla Erjavca. Zavarovalnica Triglav ne sme biti jeziček na tehtnici za stabilnost pokojninskega sistema. Ta lahko postane vzdržen zgolj s celovito pokojninsko reformo, ki pa se stranki, ki naj bi pomagala upokojencem, ne zdi potrebna. Politika se mora čim prej umakniti iz gospodarstva. Gospodarstvo bo samo našlo najboljše strategije, trge in produkte za nadaljnji razvoj. Bolj kot se politika vmešava v gospodarstvo, bolj pada vrednost podjetij, s čimer so na slabšem tudi zaposleni,« so napisali v svojem odzivu.