Na ustanovitev Zavezništva vabljeni zavezniki

Je projekt zavezništva Bratušek - Šoltes - Cerar, ki bi imel po javnomnenjskih anketah visoko podporo, že padel v vodo?

Objavljeno
31. maj 2014 12.41
Posodobljeno
31. maj 2014 06.00
Igor Šoltes
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika

Ljubljana - Po porazu na kongresu Pozitivne Slovenije, ločitvi od Zorana Jankovića in padcu njene vlade Alenka Bratušek danes ustanavlja lastno stranko. Na ustanovni kongres, ki bo le šest tednov pred volitvami, je nekdanja premierka povabila tudi možne politične zaveznike.

V štabu, ki je pripravljal kongres, zadovoljno pripovedujejo, da so v devetih dneh pridobili več kot 1000 članov. Kljub optimizmu pa ima nova stranka za priprave na volitve silno malo časa, le mesec in pol. Zato Bratuškova spodbuja povezovanje s številnimi strankami, s katerimi bi Zvezništvo lahko sklenilo koalicijski dogovor ali pa nastopilo na skupni listi. Čeprav pravi, da bo nova stranka socialno-liberalna, se je pripravljena povezati tudi z levo socialno demokracijo, ki pa je že napovedala koalicijo z Desusom.

Po prvem sestanku, ki ga je sklicala Bratuškova, so bili povabljeni predstavniki strank še zelo previdni, Miro Cerar pa se ga ni udeležil. Zato bo zelo zanimivo, kateri politični prvaki bodo prišli pozdraviti ustanovitev Zavezništva. Na kongres so, po naših informacijah, povabljene vse skupine, s katerimi se je Bratuškova že sestala.

Med njimi Solidarnost, Stranka mladih, Zares, pa tudi Igor Šoltes in Miro Cerar. Prvi se bo verjetno dogodka udeležil, Cerar pa vztraja, da se do ustanovitve svoje stranke - prihodnji ponedeljek v Ljubljani - politično ne bo izpostavljal, zato ga verjetno tudi na kongres Zavezništva ne bo.

Ali je to že napoved, da je projekt zavezništva Bratušek - Šoltes - Cerar, ki bi imel po javnomnenjskih anketah visoko podporo, že padel v vodo, bo jasno po kongresu Cerarjeve stranke. Pri tem ni nepomemben podatek, da tej novi politični skupini med trojico napovedujejo najboljši volilni rezultat. Vprašanje pa je tudi, kaj bo s stranko Igorja Šoltesa, ki prav tako še ni ustanovljena. Verjamem je še vedno le društvo, Šoltes pa bo kmalu nastopil mandat evropskega poslanca.

Ista volilna baza

Raziskovalec javnega mnenja Andraž Zorko (Valicon) ocenjuje, da je politični kapital Bratuškove šibak, saj je mandat predsednice predčasno zaključila kot »poraženka v lastni stranki in kot poraženka igre, ki jo je nespretno odigrala«. Pri tem pa poudarja, da nizke podpore njeni vladi nikakor ni mogoče enačiti s podporo stranki, ki jo bo danes ustanovila. Ni dvoma, da bi ta lahko opazno narasla v primeru predvolilnega zavezništva, saj Bratuškova nagovarjala bolj ali manj isto volilno bazo kot nastajajoči stranki Cerarja in Šoltesa.

»Gre za bazo volivcev nekdanje LDS, ki so se leta 2008 zatekli k SD, v 2011 pa k Pozitivni Sloveniji, In ker tudi ta volilna baza morda ni več tako samoumevna, kot je bila še pred tremi leti, ji ne pripisujem veliko možnosti. Slej ko prej to ve tudi sama, sicer ne bi sklicevala sestanka strank domnevne levice, še predno je pol izmed njih sploh ustanovljenih,« smisel povezovanja v razlaga Zorko.