Na vrhu evropskih volitev SDS, SLS-NSi in Verjamem

Anketa Ninamedia: volitev v Evropski parlament se namerava zanesljivo udeležiti tretjina anketirancev.

Objavljeno
25. april 2014 14.02
Posodobljeno
25. april 2014 14.02
Volitve v EU parlament
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana − Med sodelujočimi v anketi Ninamedie je 12 odstotkov takšnih, ki bi glasovali za listo SDS z Milanom Zverom, 10,3 odstotka bi glasovalo za listo SLS-NSi z Lojzetom Peterletom in 6,8 odstotka za listo Verjamem z Igorjem Šoltesom. Po rezultatih ankete preostale stranke oziroma liste nimajo možnosti za uvrstitev v evropski parlament.

Po volilni podpori prvim trem uvrščenim sledijo PS z Jožetom Mencingerjem s 4,5 odstotka, Desus z Ivom Vajglom s 3,7 odstotka, SD z Igorjem Lukšičem in Lista s podpisi volivcev Jelka Kacina, ki bi zbrali po 3,5 odstotka, SNS z Zmagom Jelinčičem s 3,2 odstotka, Lista združene levice z Violeto Tomič z 1,7 odstotka in Solidarnost z Dušanom Kebrom, ki bi zbrala 1,3 odstotka.

Med strankami oziroma listami, ki jih je zajela aprilska anketa Agencije Ninamedia, bi na evropskih volitvah manj kot en odstotek glasov zbrali Zares z Darjo Radič (0,9 odstotka) in DL s Senkom Pličaničem (0,1 odstotka).

Kot kaže anketa, se volitev v evropski parlament namerava zanesljivo udeležiti tretjina anketirancev (33,9 odstotka), dobra petina (22,2 odstotka) pa bi se jih verjetno udeležila.

Volitev se namerava udeležiti največ žensk, najstarejših, najbolj izobraženih, upokojencev, Gorenjcev in tistih, ki bi volili NSi (66,7 odstotka) in SDS (58,5 odstotka).

Ninamedia je anketo izvedla med 22. in 24. aprilom. Anketiranje je potekalo telefonsko, zajelo pa je 700 oseb.