Nadzorna skupina: Podpisi niso izginili na MNZ

Medtem bo inšpektorat za javno upravo na ministrstvu še v tem tednu opravil inšpekcijski nadzor.

Objavljeno
13. november 2012 16.23
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Po ugotovitvah interne preiskave DZ, da v hramu demokracije pri zapletih s štetjem sindikalnih podpisov za sklic referenduma o slabi banki niso naredili napake, so danes enako ugotovili tudi na MNZ. Zapleta se bo poleg kriminalistov in inšpektorja za javno upravo lotila tudi informacijska pooblaščenka.

Posebna šestčlanska skupina MNZ, ki je preverjala postopanje svojih uslužbencev pri zapletih z »izginulimi« podpisi za sklic referenduma, ni našla nepravilnosti. Ugotavlja torej, da se podpisi niso izgubili na ministrstvu za notranje zadeve.

»Člana nadzorne skupine s področja informatike sta po pregledu sledilnih zapisov v računalniški aplikaciji za obdelavo pobud pregledala 271 listov s podpisi ter ugotovila, da uslužbenci niso storili nepravilnosti, ki bi kakorkoli vplivale na manjše število volilnih upravičencev,« so zapisali in dodali, da so DZ tako po prvem štetju posredovali seznam 2346 podpisnikov.

Pri tem so na MNZ poudarili, da pri predaji gradiva od parlamenta niso dobili podatka, koliko listov jim je kurir predal – čeprav bi moralo biti po njihovem mnenju to jasno razvidno – in da tega ne preverjajo tudi na direktoratu za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo, kjer preverjajo, ali so predlagatelji predložili potrebnih 2500 podpisov za sprožitev referendumskih postopkov.

Preprosto povedano: na Gorenakovem ministrstvu torej trdijo, da ne vedo, koliko listov s podpisi so prejeli, da pa so vrnili vso dokumentacijo, ki so jo preverjali njihovi uslužbenci. Ali bi se 36 listov, na katerih so uslužbenci MNZ po opozorilu sindikatov in predsednika DZ Gregorja Viranta v drugem štetju lahko priznali še dodatnih 307 ustreznih podpisov, ki so nazadnje le izpolnili kriterije za začetek referendumskega postopka, izgubili, še preden bi jih sploh začeli obdelovati uslužbenci MNZ, poročilo ne ugotavlja.

Upravna, informacijska in protikorupcijska inšpekcija

Nadzor nad postopki Gorenakovega ministrstva bo, tako kot v DZ, preverjal tudi upravni inšpektor. Ta bo na ministrstvu opravljen predvidoma še ta teden, za prioritetno obravnavo pa je inšpektorat zaprosil tudi Virant. Omenjena inšpekcija po črki zakona sicer ni pristojna za ugotavljanje (ne)pravilnosti birokratskih postopkov parlamenta, a jo je za razčiščevanje primera zaprosil predsednik DZ Virant. Podobno prošnjo je naslovil tudi na Komisijo za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča, kjer so danes to tudi potrdili in napovedali, da bodo začeli postopek.

S primerom se bo ukvarjala tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Povedala je, da je postopek že uvedla, v njem pa bo s sodelavci preverila, kako je bila zbirka podpisov zavarovana, kako se je selila med posameznimi organi in kdo je imel do nje dostop.

Zaključno poročilo o nadzoru MNZ, s prekritimi imeni uslužbencev, objavljamo v celoti.