Napoved stavke bodo v Kraškem zidarju uresničili

Zaposleni zahtevajo izplačilo preostanka plač za februar in marec, del lanskega regresa in plačilo neplačanih prispevkov.

Objavljeno
16. maj 2012 12.23
Posodobljeno
16. maj 2012 12.38
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Sežana - Danes sta se sestala stavkovni odbor Kraškega zidarja in uprava družbe. Do dogovora ni prišlo, zato bodo vsi zaposleni v Kraškem zidarju pojutrišnjem začeli stavko. Sindikalni vodja KS 90 Damjan Volf je s sestanka odslovil kolega Bojana Kramarja iz ZSSS.

Damjan Volf iz Konfederacije sindikatov 90 je pojasnil, da sestanek ni prinesel nobenega napredka, zato bo vseh 325 delavcev jutri začelo stavko, stavkali pa bodo do izpolnitve stavkovnih zahtev, ki so izplačilo preostanka plač za februar in marec, pet šestin regresa za lansko leto in plačilo še neplačanih prispevkov, domnevno za februar in marec. »Kriza se ne more vedno reševati samo na račun delavcev,« je prepričan Volf.

Sindikat KS90 ima v Kraškem zidarju približno sto članov, stavko pa v celoti podpirajo tudi ostali zaposleni in člani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Med sestankom je prizorišče zapustil predstavnik južnoprimorske organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Bojan Kramar. Kot je za Delo pojasnil sam, so to od njega zahtevali predstavnki KS90.

Damjan Volf tega za Delo danes ni hotel komentirati. Dejal je le, da Bojan Kramar ni član stavkovnega odbora.

Bojan Kramar pa je za Delo pojasnil, da mu te priložnosti niso niti dali. »Moji prisotnosti so nasprotovali, češ da gre za njihove stavkovne zahteve. Toda v zvezi s stavko me sploh niso obvestili, ampak sem zanjo, tako kot tudi direktor, izvedel iz medijev. Če bi za načrtovanje stavke in vložitve napovedi od njih izvedel pravočasno, bi se tudi naš sindikat formalno priključil stavki, tako pa gre zdaj za svojevrstno soliranje in ingoriranje drugega sindikata, kar ima lahko na koncu tudi negativne posledice za zaposlene. V vseh podjetjih, kjer je poleg našega še kak sindikat, nikoli v 20 letih nismo imeli takega primera soliranja. Povsod se sindikati najprej dogovorimo za skupno akcijo. Tako je bilo celo z Neodvisnostjo, s katero smo se še najmanj marali. Zapustil sem sejo, zato da sem omogočil njeno nadaljevanje,« je pojasnil Kramar, na vprašanje, kako poteka sidikalno sodelovanje v primerju stavke v Primorju, pa je odgovoril, da funkcionirajo normalno in skupaj od prvega trenutka.