Nenadoma našli denar za stranke

Čarovnija: poslanci namesto za tretjino, prispevke strankam zmanjšujejo le za desetino.

Objavljeno
04. junij 2012 14.06
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana - Poslanci so našli dodatnih 335.658 evrov za stranke, ker so ugotovili, da bodo povračila stroškov lanskih kampanj plačali naslednje leto.

Na odboru za notranjo politiko danes niso potrdili predloga generalnega sekretarja vlade Boža Predaliča, po katerem bi PS zaradi nižjih mesečnih dotacij do konca leta izgubila 132.066 evrov, SDS 121.722 evrov, SD pa
51.756 evrov. Sekretariat je predlog umaknil in konec prejšnjega tedna pripravil nov predlog delitve denarja med stranke, ki je za politike bolj ugoden.

Koliko denarja bodo mesečno dobile stranke, v parlamentu odločajo, ker so z rebalansom proračuna znižali skupno vsoto zanje. Vlada je zaradi varčevanja v kriznih časih napovedovala celo prepolovitev vsote namenjene strankam, predlagala pa znižanje z 2.886.131 na 1.877.693 evrov. Poslanci so to vsoto povišali za slab milijon: na 2.741.823 evrov. Ostalo je, torej, za 144.308 evrov »varčevanja«.

V večini strank so računali, da se jim bodo le za malenkost znižale mesečne dotacije. A so se ušteli. Generalni sekretar vlade je prejšnji teden predlagal znižanje nakazila strankam v drugi polovici leta za tretjino, ker mora država iz omenjene postavke izplačati še povračila stroškov volilnih kampanj po lanskih izrednih volitvah v skupni višini 335.658 evrov, česar država doslej ni načrtovala. Prvi odziv med strankarskimi finančniki prejšnji teden je bil: »Takšnega znižanja poslanci ne bodo potrdili. To ob rebalansu ni bilo dogovorjeno.«

Da je Predaličev predlog nezaslišan in kršitev dogovorov ob rebalansu, so ocenjevali pomembni poslanci opozicijskih PS in SD pa tudi koalicijskih strank. Nsi bi, denimo, v drugi polovici leta pripadla precej nižja mesečna dotacija kot lani, ko so bili še neparlamentarna stranka.


Preobrat do konca tedna


Poslanski upor prejšnji teden ni bil brez posledic, konec tedna je Predalič v parlament poslal nov predlog delitve denarja, ki ne upošteva več, da mora država letos strankam povrniti stroške volilnih kampanj. Namesto za tretjino so dotacije v drugi polovici leta zato znižane le še okoli desetino. PS, ki zdaj prejema mesečno 61.641 evrov, bo v drugi polovici leta po zadnjem preldogu prejemala 55.023 in ne le 39.630 evrov. SDS, ki trenutno dobi 56.811 evrov pa bo mesečno prejela 50.712 evrov in ne 36.524. V tej zadnji verziji je pojasnilo, da pričakujejo, da bo država povračila stroškov kampanj plačala šele naslednje leto. Po zakonu jih mora izplačati, ko računsko sodišče opravi revizije poslovanj, skrajni rok za to je deset mesecev po volitvah. Izredne volitve so bile v začetku decembra lani.

Nov predlog, ki ga je vlada poslala v parlament prejšnji teden v petek, so poslanci prejeli kar na mizi in pred tem ni bil nikjer objavljen. Nujno sejo je predsednica Maša Kociper (PS) sklicala zadnji možni trenutek, ker je moral odbor potrditi delitev pred popoldanskim kolegijem predsednika državnega zbora, da bi o novi delitvi denarja lahko odločali še ne junijski seji državnega zbora. Seja se je končala v nekaj minutah brez vsake razprave, kar je ko gre za denar strank v parlamentu običajno.