Novi nadzorniki RTV že na poti

Predlagani: Bogomir Eržen (SD), Damijan Knap (DL), Marta Kos Marko (PS), Gordana Višinski (Desus) in Drago Zadergal (SDS).

Objavljeno
12. oktober 2012 15.42
K. Š., notranja politika
K. Š., notranja politika

Ljubljana - Prihodnji četrtek bo mandatno-volilna komisija državnega zbora oblikovala predlog za imenovanje novih članov nazornega sveta RTV Slovenija. Člane, ki jih v nadzorni svet imenuje parlament, predlagajo politične stranke.

Seznam predlaganih kandidatov je: Bogomir Eržen (SD), Damijan Knap (DL), Marta Kos Marko (PS), Gordana Višinski (Desus) in Drago Zadergal (SDS).

Novi nadzorniki bodo zasedli mesta tistih, ki so bili po oceni več pravnikov nezakonito razrešeni. Mnenje, da takšna poteza parlamenta ni v skladu z zakonom in ustavo, je izdala tudi zakonodajnopravna služba državnega zbora, a je koalicijska večina ni upoštevala.

Pred tem je tudi vlada, kot predstavnik ustanovitelja v nadzornem svetu, razrešila svoje štiri člane. Tudi tu postopek iskanja novih ljudi že teče - javni poziv se je zaključil prejšnji teden.

Na podlagi tega mora zdaj ministrstvo vladi poslati predlog novih štirih članov. V NS, ki bi se mu mandat sicer iztekel 2014, sta trenutno le še še dva člana - predstavnika zaposlenih.