Oddelek otroške intenzivne terapije pred kolapsom

Če na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo ne bo novih zaposlitev, bodo tam delali le še trije specialisti.

Objavljeno
03. januar 2018 22.17
Brigite Ferlič Žgajnar, Milena Zupanič
Brigite Ferlič Žgajnar, Milena Zupanič

Ljubljana - Aleš Šabeder in Andraž Kopač sta opravila primopredajo poslov v UKC Ljubljana. Medtem pa vre na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo (KOOKIT), kajti če ne bo novih zaposlitev pediatrov intenzivistov, bodo tam delali le še trije specialisti.

O tem, da je kadrovsko stanje na KOOKIT porazno, so bili člani sveta UKC seznanjeni na začetku novembra. Izvedeli so, da se je že tako majhno število zdravnikov na otroški intenzivni terapiji v zadnjem letu še kritično zmanjšalo. Stanja pa takrat niso prepoznali kot alarmantnega. Kako le, če pa so bili takrat že polno zaposleni z razreševanjem vodstva UKC - Andraža Kopača in Marije Pfeifer.

Skrb vzbujajoče razmere

Na intenzivni terapiji pa je zavrelo. Z novim letom je delovno razmerje odpovedal tudi Gorazd Kalan, vodja KOOKIT in centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami. V UKC sicer zanikajo, da je dal odpoved. In kaj to pomeni za nujno zdravstveno oskrbo otrok?

Normativ zdravnikov na bolniško posteljo intenzivne terapije je en intenzivist na 0,7 postelje. Samo za potrebe intenzivne terapije bi morali torej imeti zaposlenih 20 zdravnikov, pri čemer ni upoštevana potreba kirurškega oddelka (en pediater za 24 ur) in transport kritično bolnih otrok v dopoldanskem času (en pediater). Namesto dvajsetih bodo v kliničnem centru kmalu le trije. »Lani se je upokojil en pediater, ena pediatrinja se je zaposlila na pediatrični kliniki. En pediater se bo januarja zaposlil na ginekološki kliniki, ena pediatrinja na infekcijski kliniki. Januarja gre pediatrinja na že prej načrtovano formalno izobraževanje za pediatrinjo intenzivistko,« je podatke v poročilu članom sveta zavoda in tedanjemu vodstvu nizal Matjaž Veselko, strokovni direktor kirurške klinike. In potemtakem naj se zgodi huda prometna nesreča avtobusa, v kateri bodo udeleženi otroci! Poleg tega, otroško intenzivna terapija pokriva to, kar pri odraslih trije različni oddelki.

Zdaj zadeve rešujejo tudi z idejami, da bi zmanjšali število postelj v intenzivni terapiji, k dežuranju pa menda vabijo kirurge, ki niso usposobljeni za delo v intenzivni terapiji. V vmesnem času so poskušali sporazumno zadržati prezaposlitve znotraj UKC, po drugi strani pa so zelo nerazumno omogočili pediatrinji odhod na izobraževanje v tujino prav v času največje kadrovske stiske. Za delo so po podjemni pogodbi pridobili upokojenega zdravnika, z razpisi pa iščejo nove moči.

Matjaž Veselko. Foto: Ljubo Vukelić/Delo

Otroška intenzivna terapija (KOOKIT) v ljubljanskem kliničnem centru je del kirurške klinike, obravnava pa tako kirurške kot nekirurške paciente, stare od 0 do 21 let. Oddelek ima 14 postelj, za katere bi moralo biti po mednarodnih kadrovskih normativih v turnusih zaposlenih dvajset zdravnikov, od tega najmanj 14 specialistov pediatrične intenzivne medicine. Pri tem je po istih mednarodnih normativih pričakovana povprečna posteljna zasedenost od 70 do 75 odstotkov.

Izobraževanje ob neprimernem času

Na oddelku glede na opisane normative ves čas primanjkuje kadra. Kmalu bodo na njem delali le še trije zdravniki specialisti – med njimi predstojnik KOOKIT Ivan Vidmar, pri čemer je le vprašanje časa, kdaj se bodo tudi ti zaposlili drugje. Od leta 2015 so se trije zdravniki upokojili, trije pa so si znotraj kliničnega centra našli druge zaposlitve. Ob tej kadrovski stiski seveda ni mogoče prezreti, da so eni od zdravnic omogočili enoletno strokovno izpopolnjevanje v Londonu. UKC je z njo 11. decembra sklenil pogodbo o financiranju subspecializacije iz pediatrične intenzivne terapije, pri čemer se je zavezal, da ji bo plačeval stoodstotno nadomestilo plače in stroške izpopolnjevanja v višini dobrih trinajst tisoč evrov, od tega osem tisočakov iz fonda prejetih donacij in dobrih pet tisočakov iz terciarnega projekta.

Dodajmo, da je vlada pred kratkim sprejela sklep o ustanovitvi centra za zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami. Glede na zgornjo kadrovsko statistiko je jasno, da tak center ne bo mogel zaživeti.

Neučinkovita prizadevanja

V kliničnem centru poudarjajo, da so si kljub omejitvam po zakonu za uravnoteženje javnih financ (Zujf) in omejevanju zaposlovanja zdravnikov zaradi zmanjševanja stroškov dela vsa leta prizadevali dopolniti kadrovsko zasedbo. »Tako je bilo še leta 2016 na oddelku zaposlenih deset specialistov in na specializaciji osem specializantov, od katerih je eden končal specializacijo.« Po njihovih besedah so na odhode zdravnikov vplivali velika intenzivnost in strokovno nadpovprečno odgovorno delo, poleg tega pa občutek izpostavljenosti osebja zaradi nerazumevanja in pogosto nekritičnega obravnavanja v medijih (otroška srčna kirurgija) ter posledično tudi povečana občutljivost in nezaupanje staršev bolnih otrok.

Pediatrične intenziviste so v UKC pred časom sicer poskusili razbremeniti s tem, da so ločili oddelek otroške kirurgije, ki so ga vodili, od oddelka otroške intenzivne terapije. Prvega po novem vodijo otroški kirurgi s konziliarno službo pediatrov pediatrične klinike. Otroške kirurge po naših informacijah zdaj vabijo, da bi dežurali na intenzivni terapiji, kar je po mnenju številnih strokovno zgrešeno. Intenzivistom so želeli pomagati tudi tako, da pri transportih kritično bolnih otrok, ki jih prav tako izvaja izključno UKCL, sodeluje še nekaj zunanjih usposobljenih specialistov in specializantov. V iskanju rešitev je bila menda predstavljena tudi zamisel, da naj bi zmanjšali število postelj; namesto štirinajst naj bi jih bilo na intenzivni negi le še osem.

Ob vseh teh podatkih v največji bolnišnici zagotavljajo, da bo tudi letos za otroke z najtežjimi boleznimi, ob povečanih obremenitvah zaposlenih, poskrbljeno, tako kot zahtevajo sodobni strokovni standardi.