NSi in SLS tudi skupaj na parlamentarne volitve?

V strankah bodo o povezovanju odločali prihodnji teden. Ne verjamejo, da bodo volitve pred septembrom.

Objavljeno
03. maj 2014 16.46
eu
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - V NSi so današnjo odločitev premierke Alenke Bratušek, da s ponedeljkom odstopa s funkcije, pričakovali. Kot so sporočili v izjavi za javnost, pa bi Bratuškova to moral storiti že takoj po kongresu PS, če bi si predčasnih volitve resnično želela pred poletnimi počitnicami.

Po njihovem mnenju so predčasne volitve v trenutni situaciji edina rešitev za politično krizo. »NSi v tej sestavi parlamenta ne bo predlagala nobenega novega mandatarja niti ne bo nikogar podprla,« so sporočili. 

O predvolilnih koalicijah za parlamentarne volitve še niso razpravljali, so pa v sporočilu poudarili, »da je sodelovanje s SLS pred evropskimi volitvami zelo dobro, zato obstaja možnost, da se bomo dogovorili za kakšno obliko sodelovanja tudi pred parlamentarnimi volitvami.« O morebitnih predvolilnih povezavah bodo organi stranke razpravljali v prihodnjih dneh.

V NSi menijo, da bodo volitve šele septembra

V NSi so sicer  prepričani, da so se možnosti za predčasne volitve pred poletnimi počitnicami skoraj nične, saj so nekateri ustavni pravniki že opozorili, da se tridesetdnevnemu roku, ko se lahko predlaga novega mandatarja, ni mogoče odpovedati. »Če k temu dodamo še štiridesetdnevni rok, ki je potreben od razpisa volitev do same izvedbe volitev, potem pademo krepko v drugo polovico julija,« so zapisali.

Spomnili so tudi, da glede na zadnjo odločbo ustavnega sodišča, bi lahko bil tudi to neprimeren datum, kar pomeni, da so realno lahko volitve šele septembra. Po njihovem mnenju bo zaradi slabe odzivnosti koalicijskih partnerjev država vsaj tri mesece dlje v politični krizi.

Tudi iz SLS so sporočili, da enotno podpirajo vse postopke za čimprejšnjo izpeljavo predčasnih parlamentarnih volitev. »Vlada je bila škodljiva za Slovenijo, saj je državljane vratolomno zadolžila ter jih obremenila z novimi in višjimi davki, ob čemer pa ni izpeljala niti ene same resne strukturne reforme, niti ni pripravila izvedbenega zakona za fiskalno pravilo, kar bi morala storiti že pred 10 meseci. Nobenih ukrepov ni bilo za razbremenitev gospodarstva, ustavilo se je celo črpanje evropskega denarja, kar je še pika na i njene nesposobnosti,« meni predsednik stranke Franc Bogovič.