Oba zakona o policiji v nadaljno obravnavo

Predloga zakona o nalogah in pooblastilih policije in zakona o organiziranosti in delu v policiji gresta v drugo obravnavo.

Objavljeno
25. oktober 2012 22.15
dzi*Mnenja/Sobotna
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - DZ je danes odločil, da sta predloga zakona o nalogah in pooblastilih policije in zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki nadomeščata sedanji zakon o policiji, primerna za drugo obravnavo v DZ. Prvi predlog zakona so podprle vse poslanske skupine, drugega pa le koalicijske.

Namen novega zakona o nalogah in pooblastilih policije je po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Roberta Marolta priprava zakona, ki bo na enem mestu sistematično in celovito uredil ter določil policijske naloge, splošna policijska pooblastila in prisilna sredstva, uredil pa bo tudi kvaliteten in učinkovit postopek reševanje pritožb zoper policijo.

Temeljne naloge novele

Med temeljnimi novostmi predloga zakona sta po njegovih besedah policijski pooblastili za zagotavljanje varnosti in reda na športnih prireditvah, prepoved udeležbe na športnih prireditvah in prekinitev potovanja. Nova so tudi vsebinska pojasnitev nedoločnih pravnih pojmov, opredelitev policijskega postopka in taktičnega preudarka ter novo policijsko pooblastilo, cestna zapora z blokadno točko. Na novo je opredeljeno kriminalistično pridobivanje in vrednotenje informacij.

Zakon o organiziranosti in delu v policiji po navedbah Marolta prinaša jasnejšo opredelitev razmerja med ministrstvom in policijo, podrobneje opredeljuje usmerjanje in nadzor ministrstva nad policijo ter krepi avtonomnost policijskih uprav. Uvaja tudi nov sistem imenovanja generalnega direktorja policije, ki se izenačuje s sistemom imenovanja ostalih generalnih direktorjev v javni upravi, ter uvaja postopen prehod na višjo stopnjo izobrazbe za večino delovnih mest v policiji. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) pa predlog umešča pod okrilje uprave kriminalistične policije.

Izguba samostojnosti NPU

Ravno zaradi tega so v današnji razpravi poslanci opozicije opozarjali, da bo NPU s tem izgubil svojo samostojnost in postal le še eden izmed sektorjev kriminalistične policije. Zmotile so jih tudi spremembe pri postopku imenovanja generalnega direktorja policije. Po njihovem prepričanju bo namreč omogočila politično nastavljanje in odstavljanje generalnega direktorja policije.

Na drugi strani so poslanci koalicije menili, da bo strokovni nadzor nad imenovanjem direktorja policije še vedno zagotovljen, saj bo imenovanje potekalo preko uradniškega sveta. Ocenili so tudi, da ni razloga, da bi bil direktor policije imenovan kako drugače kot drugi direktorji v javni upravi. Glede NPU pa so izražali prepričanje, da je prav, da je hierarhično umeščen znotraj policijske uprave.

Bolj enotni so bili poslanci pri zakonu o nalogah in pooblastilih policije, med drugim tudi zato, ker povzema določbe zakona, ki ga je v DZ vložil poslanec PS Peter Vilfan (zakon je govoril o preprečevanju nasilja na športnih prireditvah), a je bil v parlamentarnem postopku zavrnjen.

DZ je danes soglasno sprejel tudi resolucijo o Nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete za obdobje 2012-2016, še poroča STA.