Objavljamo izhodišča predloga koalicijske pogodbe

V uredništvu Dela smo pridobili predlog koalicijske pogodbe desnosredinskih strank, o kateri se bodo odločali jutri.

Objavljeno
24. januar 2012 16.50
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Peterica desno sredinskih strank, SDS, DLGV, SLS, Desus in NSi so predlog koalicijske pogodbe dolge 75 strani uskladile v nedeljo zvečer.  Do sedaj ga je potrdila Nova Slovenija.

V predlogu čistopisa koalicijske pogodbe, dolgega 75 strani, ki smo jo pridobili v uredništvu Dela, se koalicija med drugim zavzema:

  • Da  v okviru dela državnega zbora in vlade ne bodo odpirali vprašanj interpretacije polpretekle zgodovine (dogajanja v drugi svetovni vojni in po njej) in se bodo držali načela, da naj politika o teh vprašanjih spregovori samo v primeru, ko se je sposobna poenotiti.
  • Za čim višjo raven kulture političnega dialoga, temelječega na moči argumentov, brez osebnih diskreditacij, nestrpnosti in žaljivih izjav. Politika se ne bo vmešavala v delo medijev, uredništev in novinarjev; meja svobode novinarskega dela sta lahko samo zakon in profesionalna etika.
  • Da dvigne zaposlenost na lizbonski cilj 70 odstotkov za delo zmožnega prebivalstva in s tem poveča življenjski standard in blaginjo ljudi, ki živijo v Sloveniji.
  • Za ureditev plačilne nediscipline z ukrepi, ki bodo zagotovili, da bodo gospodarski sodni spori rešeni v času evropskega povprečja, ter z ukrepi, ki bodo sprostili t.i. kreditni krč;
  • Za umik države iz tekočega vodenja, kadrovanja in poslovanja podjetij v državni lasti in prodajo podjetij v državni lasti, pod pogojem, da je prodaja racionalna in da v maloštevilnih strateških podjetjih država obdrži delež, ki ji omogoča vpliv na njihove temeljne odločitve.

V predlogu koalicijske pogodbe piše, da bo število ministrstev zaradi cilja zmanjševanja stroškov države zmanjšano na enajst. Partnerji jo utemeljujejo tako: »Slovenija potrebuje državo, ki državljanom nudi kvalitetne storitve za normalno ceno.«

To bodo, če bodo stranke predlog koalicijske pogodbe jutri podpisale, ministrstvo za finance, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za obrambo, ministrstvo za pravosodje in javno upravo, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ministrstvo za zdravje in ministrstvo za zunanje zadeve.

Zmanjšanje števila ministrstev je prva točka prednostnega reda pogodbe. Druga prednostna naloga je oblikovanje socialnega sporazuma. Partnerji se zavezujejo tudi, da bodo do konca mandata odpravili strukturni javnofinančni primanjkljaj in stabilizirali delež javne porabe v BDP na ravni 45 odstotka.