Očitki pred upokojenskim trobojem

Danes poteka kongres Desusa. Gjerkeševa očita Jasniču zlorabo funkcije v stranki. Volitve za predsednika.

Objavljeno
28. februar 2013 21.48
lvu*DESUS Erjavec
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Ne Meta Vesel Valentinčič ne Ljubo Jasnič nista odstopila od kandidature za predsednika Desusa in se bosta danes pomerila s prvakom stranke Karlom Erjavcem. Pred trobojem se nadaljuje vojna očitkov.

Generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič je pred internimi volitvami izdal knjižico, v kateri je poleg svojega programa zapisal tudi nekaj pikrih na račun Erjavčevega vodenja stranke. Desus med enoletnim sodelovanjem v vladi Janeza Janše »ni dosegel nobenega od ciljev«, stranka se ni uprla »zloglasnemu Zujfu, ki je znižal pokojnine 26.000 upokojencem«, kot tudi ne projektoma slabe banke in SDH, ki »prinašata več škode kot koristi«, je zapisal. Odhod iz vlade je označil za pravo potezo, a je vodstvo z začetnim oklevanjem ustvarilo vtis, da mu gre bolj za politično računico kot za načelno držo.

Na njegovo pisanje se je odzvala podpredsednica stranke Marija Gjerkeš Dugonik. Jasniča je spomnila, da je kot Erjavčev najožji sopotnik soodgovoren za položaj, ki ga kritizira.

Ob tem – tako Gjekeševa – tudi nikoli ni predlagal drugačnih sklepov stranke, »razen višine nekajmesečne plače za predsednika, s čimer ga zdaj obremenjuješ«. Jasnič je po njenem mnenju v predvolilnem materialu kot sekretar zlorabil predsednikovo zaupanje na način, »ki v politiki nima primera«.

Zgodovina na strani Erjavca

Jasnič je odziv Gjerkeševe označil za poskus »podtalnih dejavnosti«, ki bi zmanjšale njegove možnosti za izvolitev. Kljub temu je prepričan, da lahko zmaga. »Normalno. Človek kandidira, da zmaga. Ne verjamem pa, da bo zmagovalec znan že v prvem krogu,« napoveduje.

Pravila stranke sicer določajo, da ne glede na število kandidatov zmaga tisti, ki prejme največ glasov. Toda v ljubljanski mestni organizaciji – ki ji predseduje tretja kandidatka za primat v Desusu Meta Vesel Valentinčič – so predlagali, da bi moral zmagovalec zbrati najmanj polovico od 237 glasov delegatov. O predlogu bodo odločili na kongresu, še pred internimi volitvami.

Optimist je tudi dosedanji šef Desusa Karl Erjavec: »Konkurence se ne bojim. Pričakujem zmago in močno podporo.« Njegovo samozavest utrjujeta tudi izkušnji zadnjih dveh kongresov, ko je obakrat pometel s konkurenco. Pred štirimi leti so ga v dvoboju s Francem Žnidaršičem podprli 104 delegati od 175, leta 2005 pa je v konkurenci Antona Beblerja in Mirka Miklavčiča dobil 113 glasov od 182.