Odbor pritrdil vladnemu stališču do migrantov

Delovno telo državnega zbora je pritrdilo stališču vlade do migracijske politike, ki jo je začrtala Evropska komisija.

Objavljeno
17. julij 2015 17.52
Monika Hrovat, notranja politika
Monika Hrovat, notranja politika

Ljubljana - Na nujni seji je odbor državnega zbora za zadeve Evropske unije danes potrdil predlog stališča Slovenije do evropske agende o migracijah, ki jo je evropska komisija predstavila sredi maja. Enako je v torek storil odbor DZ za notranje zadeve, kjer pa je bilo iz opozicijskih vrst slišati tudi kritike, da so v dokumentih EU ljudje obravnavani kot številke.

Stališče je pripravila vlada, ki »pozdravlja prizadevanja evropske komisije, ki so usmerjena k celovitemu upravljanju migracijske politike, saj že ves čas opozarja na nujnost enotnega oziroma usklajenega pristopa k upravljanju migracij«.

Solidarnost da, vendar prostovoljna

»Postalo je jasno, da se nobena država članica ne more in se tudi ne bi smela sama spopadati z velikimi migracijskimi pritiski,« so ob pripravi agende zapisali v evropski komisiji, ko jih je pretreslo trpljenje več tisoč migrantov, ki med prečkanjem Sredozemskega morja tvegajo svoja življenja.

Slovenija sicer podpira uveljavljanje načela solidarnosti pri odzivanju na val migrantov, ki prihajajo v Evropo, vendar zagovarja stališče, da se morajo za sprejem beguncev države članice odločiti prostovoljno. Poleg tega opozarja, da besedilu agende manjka varnostni vidik.