Odbor za zunanjo politiko se je seznanil s predlogoma proračunov za prihodnji dve leti

Za leto 2018 je predvidenih precej manj sredstev, a Slovenija je mednarodnim organizacijam dolžna še skoraj 13 milijonov evrov.

Objavljeno
12. oktober 2016 14.22
iza*Erjavec
Mo. Č., STA
Mo. Č., STA

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko se je na današnji seji seznanil s predlogom sprememb proračuna za leto 2017 in predlogom proračuna 2018. Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je ocenil, da so proračunska sredstva glede na splošne razmere in obveznosti do mednarodnih institucij ministrstvu primerno dodeljena.

Kot je pojasnil minister Erjavec, predlog sprememb proračuna za leto 2017 ministrstvu za zunanje zadeve namenja dobrih 82 milijonov evrov. Od tega 81 milijonov evrov predstavljajo načrtovana integralna sredstva, dober milijon evrov pa namenska sredstva. Predlog proračuna za leto 2018 ministrstvu namenja precej manj − slabih 76 milijonov evrov, od tega za 74,9 milijona integralnih sredstev in za dober milijon namenskih sredstev.

Ministrstvo lahko po Erjavčevih besedah glede na predlog sprememb proračuna za leto 2017 zagotovi sredstva za redno delovanje in plačilo rednih obveznosti do mednarodnih organizacij. Predlog sprememb proračuna je sicer za skoraj šest milijonov višji od prvotno sprejetega proračuna. Glavnina povečanja po Erjavčevih besedah izhaja iz naslova povečanja sredstev za investicije, zlasti na področju diplomatsko-konzularne mreže.

Pet milijonov več bo namenjenih za sisteme varovanja, saj po Erjavčevih besedah v mednarodnem prostoru opažajo večje varnostne grožnje. Nekoliko višje obveznosti imajo tudi do Evropskega razvojnega sklada, pri čemer je po ministrovih besedah zelo pomembno, da Slovenija v sklad plačuje redno, saj so obresti zelo visoke. Nekoliko višja so tudi vplačila v instrument za begunce v Turčiji.

Glede na trenutno predvidena proračunska sredstva za leto 2018 bo ministrstvo takrat lahko delovalo normalno, nima pa zagotovljenih sredstev za plačilo vseh obveznosti za delovanje v mednarodnih organizacijah, je pojasnil Erjavec.

Predsednik odbora Jožef Horvat (NSi) je ocenil, da so sredstva, namenjena ministrstvu, »relativno skromna«. Popravek proračuna za leto 2017 sicer predvideva povečanje sredstev za skoraj šest milijonov evrov, kar je pozitivno, je dejal Horvat. Glede sredstev za leto 2018 pa Horvat pričakuje popravek proračuna.

Pri tem je poudaril, da povečanje proračunskih sredstev, namenjenih ministrstvu, sovpada z intenziviranjem dela ministrstva, zato so ta sredstva še kako potrebna. Poudaril je še, da Slovenija za prispevek za mirovne operacije ZN dolguje 12,3 milijona evrov, za plačilo članarine za Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) pa dobrih 520.000 evrov.

Erjavec je pojasnil, da naj bi prvi dolg poravnali do konca leta s pomočjo sredstev »zunaj proračuna ministrstva za zunanje zadeve«. Kot je dejal, je bil ta dolg tudi že višji, zato po njegovem mnenju ni razloga za skrb. Glede članarine za OECD pa je predstavnica zunanjega ministrstva pojasnila, da bodo sredstva zagotovili znotraj svojega proračuna s pomočjo ministrstva za finance.