Odločitve ustavnega sodišča glede Janše danes ne bo

US je danes presojalo tudi o pritožbi Janeza Janše, ki mora 20. junija oditi v zapor. Matoz dvorano zapustil brez besed.

Objavljeno
11. junij 2014 12.15
Posodobljeno
11. junij 2014 12.15
patria
An. B., notranja politika, Pi. K., Delo.si
An. B., notranja politika, Pi. K., Delo.si

Ljubljana − Na dnevnem redu seje ustavnega sodišča je bila danes prvič tudi pritožba nekdanjega premiera Janeza Janše proti sodbi višjega sodišča v primeru Patria, po kateri bi moral zaradi korupcije za dve leti v zapor.

Odločitev ustavnega sodišča glede pritožbe Janše danes še ne bo znana.

Pol ure po začetku seje ustavnih sodnikov je v prostore najvišjega sodišča v državi prišel odvetnik Janeza Janše Franci Matoz. Sodišče je zapustil že po nekaj minutah, komentarjev ni dajal. Navzočnost odvetnikov strank v postopku sicer na sejah ustavnega sodišča ni dovoljena.

Janša je včeraj pred današnjo obravnavo na ustavnem sodišču objavil poziv, da se mora 20. junija zglasiti na Dobu.

US lahko Janševo pritožbo sprejme v obravnavo in ji ugodi tako, da zadevo vrne v ponovno sojenje, če seveda presodi, da so bile kršene ustavne pravice. To pomeni, da Janši ne bi bilo treba na prestajanje kazni, saj sodbe ni več. Drugič, ustavno pritožbo zavrže kot preuranjeno, ker niso izčrpana pravna sredstva na vrhovnem sodišču. Za obe presoji je relevanten zakon o ustavnem sodišču, ki pravi, da pred izčrpanjem izrednih pravnih sredstev lahko ustavno sodišče izjemoma odloča o ustavni pritožbi, če je zatrjevana kršitev očitna in če bi z izvršitvijo posamičnega akta nastale za pritožnika nepopravljive posledice.