Pred 25 leti odšli z zavedanjem, da lahko razpade SFRJ

Odhod slovenskih komunistov s kongresa ZKJ je bil prelomna točka.

Objavljeno
22. januar 2015 21.17
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Z obujanjem prelomne zgodovine pred 25 leti so po obletnici ustanovitve Demosa danes nadaljevali nekdanji delegati Zveze komunistov Slovenije. Ti so pred 25 leti zapustili izredni kongres ZKJ in s tem, kot so poudarili, pomembno tlakovali pot Sloveniji k samostojnosti.

Nekdanji predsednik Zveze komunistov Slovenije in nato predsednik SDP (Stranke demokratične prenove) Ciril Ribičič je ob 25. obletnici odhoda s kongresa ZKJ organiziral slavnostni zbor delegatov tedanje ZKS, med njimi je tudi sedanji predsednik republike Borut Pahor. Spomnil je, da so odšli na kongres s programom Evropa zdaj, ki bi, če bi ga sprejele vse republiške partijske organizacije, predstavljal prenovo nekdanje skupne države v skladu s standardi Evropske skupnosti, gospodarskega razvoja in razvoja večstrankarskega političnega sistema.

»S programom Evropa zdaj smo tlakovali pot v evropske integracije, in na to pot smo povabili vse republike. Danes, ko tem državam EU postavlja veliko strožje pogoje kot Sloveniji, ni težko razlagati, kako velika napaka je bilo ploskanje ob našem odhodu s kongresa, da ne govorim o 100.000 mrtvih in milijonih prisilno preseljenih,« je razmišljal Ribičič.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je opisal okoliščine sklica izrednega kongresa ZKJ. Sklican je bil, ker so na ta način poskušale hegemonistične sile disciplinirati slovenske komuniste, ki so zatrjevali, da so odgovorni najprej »slovenskemu narodu in delavskemu razredu ter da so najprej Slovenci in šele potem Jugoslovani«.

Kučan je dejal, da ni res, da so šli na kongres s figo v žepu, ampak so si zelo prizadevali za potrditev »demokratične potence« v Jugoslaviji, a to ni bilo mogoče. Posledice odhoda so jim bile jasne: da bo pomenil prvi korak k razpadu države. »Z odhodom s kongresa so razpadle vse integracijske vezi federacije,« je dejal Kučan in dodal, da so vsi, ki so bili v ZKS, lahko ponosni na svoje delo, ker so vedno delovali v interesu slovenskega naroda.

Svojih solz ob odhodu s kongresa ZKJ se je spomnila tudi Sonja Lokar. »Jokala sem in še danes mi je hudo, ker se ZKJ ni uspelo preobraziti v močno levo demokratično socialdemokratsko stranko. Jokala sem, ker sem začutila, da bodo moji nekdanji partijski tovariši pahnili ves Balkan v bratomorno vojno. Dokler bom živa, bom žalovala, da smo na tak način izgubili Jugoslavijo, ki si je drznila pokazati drugačno pot,« je povedala Lokarjeva.

Prvak SD, ki je srečanje pripravila, Dejan Židan, pa je dejal, da je ZKS s tem tlakovala pot Slovenije v samostojnost in pluralnost.