Odstopi na gospodarskem ministrstvu se vrstijo

Podobno kot Guček Zakoškova sta odstopila Vesenjak in Starina Kosmova, pa tudi kar dva ministra.

Objavljeno
29. februar 2016 11.58
Saša Tabaković igralec SNG Drame v Ljubljani 31.3.2014.
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana − Po odstopu s funkcije državne sekretarke na ministrstvu za gospodarstvo se je državni zbor pravkar seznanil, da je Margareta Guček Zakošek (SMC) spet poslanka, in takoj še, da odstopa s poslanske funkcije.

To ni prvi tak odstop vladnega funkcionarja še s poslanske funkcije v tem mandatu.

Na podoben način je lani po izvolitvi za ministrico, ker se je pokazalo, da je njena magistrska naloga plagiat, tudi kot poslanka odstopila ministrica za izobraževanje Klavdija Markež (SMC).

Odstopi na gospodarskem ministrstvu niso nič novega: pred Guček Zakoškovo sta v tem mandatu odstopila že državni sekretar in celo minister.

Pri Guček Zakoškovi razlogi za odstop niso tako jasni, kot so bili pri Markeževi. Iz vlade so prejšnji teden pojasnili le, da je razlog za odstop »osebne narave«.

Na posnetku nekdanja ministrica Markeževa

Foto: Jože Suhadolnik/Delo


Tabaković bo hitro spet poslanec

 

Zaradi odstopa Guček Zakoškove kot poslanke bo danes popoldne Državna volilna komisija odločala, komu pripada njen sedež. Kot smo že napovedali, bo dosedanji nadomestni poslanec Saša Tabaković, ki je ta sedež pravkar izgubil, jutri v državnem zboru skoraj zanesljivo dobil pravi mandat.

Nekdanji igralec Tabaković je nadomestni sedež prevzel julija lani, tik pred začetkom parlamentarnih počitnic, ko so ga z Guček Zakoškovo, ki je prevzemala položaj državne sekretarke, tudi predstavili v prostorih stranke SMC. Na posnetku je med Tabakovićem in Guček Zakoškovo generalni sekretar SMC Erik Kopač.

Foto: Peter Jančič/Delo


Serija odstopov na ministrstvu

Na gospodarskem ministrstvu je bilo po zadnjih volitvah veliko dostopov. Marca lani je odstopil državni sekretar Peter Vesenjak.

Foto: Roman Šipić/Delo

 

Že takoj po nastanku vlade Mira Cerarja je oktobra 2014 odstopil komaj izvoljeni gospodarski minister Jožef Petrovič po aferi zaradi nenavadno širokosrčnih državnih nakupov materiala v preteklosti, v katerega je bil v preteklosti vpleten med ponudniki materiala kot zastopnik DZS.

Odstopi na tem ministrstvu pa tudi zgodovinsko niso posebna novost. Med bolj razvpitimi je bil leta 2007, ko je kot namestnica ministra, takrat je gospodarski resor vodil Andrej Vizjak (SDS) odstopila državna sekretarka Andrijana Starina Kosem, ki je nekoliko protestno zapustila tudi vrste SDS.

Foto: Matej Družnik/Delo


Veliko pozornost javnosti pa je v prejšnjem mandatu pritegnil odstop gospodarskega ministra Stanka Stepišnika, ker je podjetju v njegovi lasti Emo-orodjarna ministrstvo, ki ga je vodil, podarjalo denar (subvencije).

Stepišnik se je vrnil v državni zbor, kot poslanec ni odstopil.