Zidanšek: V SLS imamo le malo »dvoživk«

V NSi je že prestopil član izvršilnega odbora SLS Mihael Prevc. Je to začetek razkroja nekdanje parlamentarne stranke?

Objavljeno
22. april 2015 14.45
Ljubljana 02.03.2011 - Uradni zacetek nacionalnega projekta mestnega marketinga - na sliki Marko Zidansek.foto:Blaž Samec/DELO
Zoran Potič, notranja politika, Ma. F., Delo.si
Zoran Potič, notranja politika, Ma. F., Delo.si

Ljubljana − Član izvršilnega odbora SLS in zadnji vodja poslanske skupine Mihael Prevc je zapustil stranko in prestopil v NSi. »Nisem se strinjal s politiko vodstva stranke, zlasti na področju sodelovanja s strankami na desnici,« pojasnjuje Prevc.

Nekdanji župan Železnikov in dolgoletni poslanec SLS Mihael Prevc pravi, da ni sledil pozivu staroste SLS Ivana Omana, ki je pred mesecem dni izjavil, da je na desnici prostora le za eno krščansko demokracijo, zato bi bilo po njegovem smiselno, da bi tisti člani SLS, ki se čutijo kot krščanski demokrati, prestopili v NSi. Kot razloga za prestop navaja mlačno pozicijo SLS ob sprejetju zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter nestrinjanje s politiko vodstva stranke pri sodelovanju z drugimi strankami na desnici.

Prav zadnje se zdi ključni razlog za dejanje, ki bo SLS zagotovo dodobra pretresel, čeprav je Prevc prepričan, da bo stranka normalno delovala naprej. Prevc je bil namreč del ožje ekipe, ki je pri SLS tlakovala pot tesnejšemu sodelovanju SLS in NSi pred evropskimi volitvami leta 2014.

»Takrat ni bil cilj dobiti poslanski mandat, ampak predvsem preizkusiti, kako bi delovali stranki s skupno listo na evropskih in prihodnjih volitvah. Cilj je bil tesnejše sodelovanje in oblikovanje predvolilnih koalicij, a tega pri novem vodstvu ni več zaznati,« pojasnjuje Prevc.

Kot je znano, je SLS na kongresu lani jeseni po izpadu iz parlamenta prevzel Marko Zidanšek. Poziv Ivana Omana morda ni bil razlog v Prevčevem primeru za zamenjavo političnega tabora, lahko pa je pri marsikom v SLS sprožil razmislek o svojem položaju v stranki. Po naših informacijah je v NSi v zadnjem mesecu dni vstopilo precej novih članov, neuradno se omenja število 50, nekateri med njimi so tudi nekdanji člani SLS.

Odziv predsednika SLS

Na prestop Prevca se je odzval tudi predsednik SLS Marko Zidanšek, ki je zapisal, da je med člani SLS opaziti povečano zanimanje za aktivno delo v stranki. »V marcu in aprilu imamo opazen porast pristopov članov in le nekaj izstopov, tako da je opis »množično prestopanje« oz. »prebegi« daleč od dejanskega stanja v SLS. Sprašujem se, ali imajo morda v NSi cunami pristopov s strani Združene levice,« je pojasnil.

»Odločitev gospoda Prevca za izstop je bila njegova osebna politična odločitev. Ta odločitev je, v luči njegove fluidne pripadnosti, sicer razumljiva, a je le izjema, ki potrjuje po pravilu dolgotrajno in trdno pripadnost članov SLS svoji stranki. V SLS imamo le malo »dvoživk« in če kakšna presedla na drug stol, ker je na obeh težko dlje časa sedeti hkrati, je to povsem pozitivno. Z zdravim jedrom brez omahljivcev se SLS osredotoča na delo,« je še zapisal predsednik SLS.

»Vsak se svobodno odloča, kateri politični smeri želi pripadati. Veseli smo, ker je Mihael Prevc, ki velja za politika z večletnimi izkušnjami, prepoznal delo in program NSi kot pravi odgovor za prihodnost z zdravo vizijo,« pa se je odzvala predsednica NSi Ljudmila Novak.