Omejujejo delo sodnih cenilcev

Sprememba zakona o sodiščih: Prizadetih sploh niso vključili v razpravo.

Objavljeno
17. december 2014 22.05
Ljubljana 8.3.2012, ministrstvo za finance foto: Tomi Lombar
Urban Červek, Maribor
Urban Červek, Maribor
Maribor – Ministrstvo za pravosodje bistveno omejuje delo sodnih cenilcev, izvedencev in tolmačev. Po novem bodo lahko delali le še za sodišča, državljanom pa brez zakonske podlage ne bodo smeli s tem nazivom izdati cenitve, mnenja ali prevoda.

Hitro spreminjanje kar petih s sodstvom povezanih zakonov ni razburilo le sodnikov in tožilcev, ampak bo vplivalo tudi na sodne cenilce, izvedence in tolmače. Novela zakona o sodiščih njihovo delo močno omejuje. Določa namreč, da se bodo na ta status smeli sklicevati le, »kadar dajejo izvide in mnenja, cenitve, tolmačenja in prevode na zahtevo sodišča v sodnem postopku ali na zahtevo upravnega organa v upravnem postopku.«

»Močno presenečeni«

Sodni cenilci, ki so nas opozorili na to spremembo, so nad takšnim ravnanjem ministrstva močno presenečeni, saj so doslej lahko delali tudi za druge naročnike, na primer fizične osebe ali lokalne skupnosti. Poleg tega jih ministrstvo v javno razpravo sploh ni vključilo. Kot je v pogovoru za Delo povedal državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Darko Stare, tega niso storili zato, ker po njihovem mnenju spremembe cenilcev »ne zadevajo«. Čeprav v pojasnilih k zakonu ministrstvo samo zapiše: »Omejuje se področje delovanja sodnih izvedencev, cenilcev in tolmačev, spreminja pa se tudi postopek njihovega imenovanja.«

Po zagotovilih Stareta bodo sodni cenilci, izvedenci in tolmači še vedno lahko delali kot strokovnjaki na svojih področjih in dajali mnenja svojim strankam, vendar se ne bodo smeli sklicevati na svoj status, razen kadar bo to dovoljeval zakon.

Posledice za državljane

V Društvu izvedencev in cenilcev Maribor so »začudeni« nad hitrostjo spreminjanja zakonodaje. »Prepričani smo tudi, da bodo imele spremembe finančne posledice ne samo za izvedence, ampak tudi za državljane in nenazadnje tudi za državo in za lokalne skupnosti, saj sedaj sodni cenilci zanje ne bodo več smeli opravljati cenitev,« so sporočili v odgovoru na vprašanje Dela. S spremembami niso (bili) seznanjeni niti v Združenju sodnih izvedencev medicinske stroke. »S tem nisem seznanjen in me čudi, da se ljudem odvzema neka pravica,« je dejal predsednik združenja prof. dr. Jože Balažic.

V razlogih za spremembe se ministrstvo sklicuje na računsko sodišče, ki je po pregledu nekaterih spornih cenitev ministrstvu naložilo, naj nad njihovim delom vzpostavi nadzor. »Vendar je ministrstvo na podlagi dodatne proučitve razmer ... ugotovilo, da je najustreznejša rešitev omejitev dela sodnih izvedencev, cenitev in tolmačev na postopke pred sodišči in upravnimi organi, saj ministrstvo ni sposobno zagotoviti zadostnega in ustreznega nadzora nad (njihovim) delom, ki ga opravijo na trgu oziroma na podlagi drugih zakonov, ki določajo in dopuščajo takšno delo.«

»Ministrstvo nima kapacitet za nadzor, ko ti delujejo na trgu,« je pojasnil sekretar Darko Stare. Sistem sodnih cenilcev, izvedencev in tolmačev je namreč po njegovem v osnovi namenjen temu, da so v pomoč pravosodju, ko to potrebuje strokovno mnenje. V teh primerih mora ministrstvo zagotoviti nadzor, ki je v javnem interesu. Ko bodo ti strokovnjaki svoje storitve opravljali na trgu, pa ministrstvo nad njimi ne bo zavezano opravljati nadzora, pojasnjuje Stare.

V ozadju – zaslužki

Po naših informacijah bi se lahko za takšnim ukrepom zoper sodne cenilce, izvedence in tolmače skrival bolj posveten motivi – zaslužki pri cenitvah premičnin in nepremičnin za državo, občine in podjetja. Doslej so te storitve lahko opravljali tako sodni cenilci kot tako imenovani ocenjevalci vrednosti nepremičnin, nad katerimi nadzor opravlja Slovenski inštitut za revizijo, poslej pa bo delo prvim bistveno omejeno. Sekretar Stare pravi, da se pravosodno ministrstvo v razpravo, kdo od njih je bolj usposobljen za cenitve, ne bo spuščalo.