Omerzel: Žagarja sem zaposlil zaradi strokovnosti

Predsednik DL Gregor Virant kljub očitkom še zaupa ministru Samu Omerzelu. Vodstvo stranke zanika razkol v stranki.

Objavljeno
16. april 2013 20.09
Anže Božič, T. S., notranja politika
Anže Božič, T. S., notranja politika

Ljubljana - Predsednik DL Gregor Virant se še ni odzval na očitke o domnevni sporni poslovni povezanosti strankinega ministra Sama Omerzela in visokega uradnika na infrastrukturnem ministrstvu Antona Žagarja. Dokumenti namigujejo, da je ta ministru pomagal do skoraj milijonskega posla z državo, ko je izgubil službo, pa ga je Omerzel zaposlil kot svojega svetovalca.

Zgodba sega v leto 2008, ko je bil Žagar eden vodilnih v državni družbi za avtoceste Dars. Ta je v naslednjih letih - menda prav na predlog Žagarja - z Omerzelovim podjetjem Lastninski sklenila več pogodb za različna dela v skupni vrednosti okoli 914.000 evrov. Zadnja pogodba je bila podpisana leta 2011 in jo ministrovo podjetje še vedno izvaja, za Dars pa jo je podpisal kar Žagar sam, kar bi lahko pomenilo konflikt interesov. Dodajmo, da so Žagarja, preden ga je Omerzel zaposlil kot direktorja direktorata za infrastrukturo, v Darsu odpustili, poleg tega ga odškodninsko tožijo za tri milijone evrov.

Minister Samo Omerzel je pred današnjim svetom DL očitke zavrnil in dejal, da je Žagar, tako kot vsi državljani, pred zakonom enak in do morebitne obsodbe nedolžen. »Če bi se vendarle izkazalo nasprotno, pa bo z ministrstva seveda moral oditi. Sicer pa sem gospoda Žagarja imenoval izključno zaradi njegovih kompetenc in izkušenj. Moje poslovanje z Darsom je bilo vedno transparentno in tudi s tem poslom ni nič narobe,« je izjavil Omerzel in presenetljivo zagotovil, da Žagar ni nikdar podpisoval pogodb z njegovim podjetjem, češ da nikoli ni bil član uprav Darsa.

Gregor Virant svojemu ministru, ki je funkcijo pred kratkim nastopil po rekordno kratkem ministrskem mandatu Igorja Maherja, še zaupa. Kot pravi, o Žagarjevi zgodbi krožita dve resnici. Poleg očitane tudi ta, da je bil sankcioniran, ker je opozarjal na nepravilnosti v Darsu.

»Za zdaj nimam informacij, ki bi kazale, da je bilo v primeru Žagar kaj narobe. Priznam pa, da se zaradi usklajevanja plač v javnem sektorju v to še nisem poglobil,« je dejal minister za javno upravo, ki tudi ne vidi nič spornega v tem, da podjetje Lastinski kljub Omerzelovemu ministrovanju dokonča že prej sklenjene posle z »državo« - ne sme pa sklepati novih. Virant se bo o usodi obeh akterjev predvidoma odločil prihodnji teden, ko bo proučil vse dokumente, in po osebnih pogovorih z Omerzelom in Žagarjem.

Od marca osip

Svetniki Državljanske liste se danes niso mogli izogniti vprašanju o izstopih vidnih članov, ki stranko pretresajo vse od njene odločitve za sodelovanje v vladi Alenke Bratušek (PS). Tako Virant kot strankin minister in programski tajnik Senko Pličanič sta zanikala razkol v vrstah DL ter dejala, da je v stranko letos vstopilo več novih članov, kot jih je iz nje protestno odšlo.

Konkretno, pridobili so 102 novinca, izstopilo pa je 48 posameznikov. Nekoliko drugačen pa je trend od marca in nastanka levosredinske koalicije. V dobrem mesecu se je namreč razmerje vstopi-izstopi prevesilo v rahlo korist zadnjih (53 odstotkov proti 47 odstotkom), konkretnih številk pa nam v DL niso zaupali.