Omerzela čaka interpelacija

Koalicija naj bi ga podprla. Bratuškova pa bo novega ministra za zdravje poskušala najti do februarja.

Objavljeno
25. januar 2014 21.24
lvu omerzel
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika

V sredo bo na parlamentarni preizkušnji še eden od ministrov vlade Alenke Bratušek. Doslej sta že prestala interpelacijo finančni minister Uroš Čufer in notranji minister Gregor Virant, zdaj pa bodo poslanci odločali o usodi ministra za infrastrukturo in okolje Sama Omerzela.

Po zadnjih pogovorih v poslanskih skupinah Desusa in SD kaže, da ni nobenih možnosti, da bi opozicijske SDS, NSi in SLS zbrale dovolj glasov za ministrovo razrešitev. Omerzela bodo namreč zelo verjetno podprle vse koalicijske stranke.

Ministru iz kvote DL je še pred tedni kazalo slabo. Bil je tarča kritik javnosti in tudi poslancev koalicije po razkritju, da je njegovo podjetje obnovilo pogodbo z državnim Darsom. Pogodbo so pozneje razveljavili, minister pa trdi, da ni zlorabil položaja, in zavrača tudi vse druge obtožbe iz interpelacije. Veliko zaslug za to, da bo afero in glasovanje v parlamentu preživel, ima njegova stranka Državljanska lista, ki ga trdno podpira.

V prihodnjih dneh bo Alenka Bratušek nadaljevala pogovore o kandidatih za novega ministra za zdravje. Že jutri se bo sešla s prvakom Desusa Karlom Erjavcem, ki želi namesto resorja za zdravje ministrstvo za Slovence po svetu.

Bratuškova bo novega ministra za zdravje poskušala najti do začetka februarja. Ni pa še znano, kdaj bo izbrala ministra za gospodarstvo. Ker v javnosti ne krožijo imena morebitnih kandidatov, so se že pojavile špekulacije, da bi premierka utegnila predlagati spremembo zakona o vladi in združiti ministrstvi za finance in za gospodarstvo. V tem primeru bi novo »super« ministrstvo seveda vodil Uroš Čufer.