Opolnoči se izteče rok za predlaganje novega mandatarja

Do takrat lahko predsednik republike, poslanska skupina ali najmanj deset poslancev predlagajo novega mandatarja vlade.

Objavljeno
27. september 2011 06.25
Posodobljeno
27. september 2011 06.25
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Ljubljana - Danes opolnoči se bo iztekel sedemdnevni rok, v katerem lahko predsednik republike, poslanska skupina ali najmanj deset poslancev predlagajo novega mandatarja. V poslanskih skupinah so se takšni možnosti že odpovedali. V ponedeljek so se o tem pogovarjali tudi s predsednikom republike Danilom Türkom, ki pa dokončne odločitve še ni sporočil.

Potem ko je minuli torek padla vlada Boruta Pahorja, se danes izteče sedemdnevni rok, v katerem je možno predlagati mandatarja. Če se to ne bo zgodilo, utegne predsednik republike predčasne volitve, za katere se zavzemajo vse stranke, razpisati že v prihodnjih dneh. V tem primeru bi na volišča odšli že novembra.

Pravniki si sicer niso enotni v stališču, ali mora Türk v vsakem primeru počakati, da poteče 30-dnevni rok od izglasovane nezaupnice, ali pa lahko svojo odločitev sporoči že prej. Svojo odločitev glede prihodnjih korakov v reševanju politične krize bo Türk predvidoma sporočil v sredo, so pojasnili v Uradu predsednika republike.

Türk se je o nastalem političnem položaju po padcu vlade že prejšnji teden pogovarjal s premierom Pahorjem, ki opravlja tekoče posle. Ta je sporočil, da možnosti ponovnega glasovanja o zaupnici ne bo izkoristil.

Predsednik republike se je v petek posvetoval tudi s predsednikom državnega zbora Ljubom Germičem, v ponedeljek pa še s predstavniki parlamentarnih strank. Njihova že znana stališča se niso spremenila, vse stranke so naklonjene čim prejšnjim predčasnim volitvam.

DZ ima po ustavi na voljo tri poskuse, da izglasuje novega mandatarja - rok za predložitev nove kandidature v kasnejših poskusih je le tri dni. Če DZ v 30 dneh od izglasovane nezaupnice ne izvoli novega predsednika vlade oz. zaupnice ne potrdi tudi v drugem poskusu, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše predčasne volitve, piše STA.