Poskus puča proti Fištravcu

Seja mestnega sveta je preložena. Razlog za zahtevo: Župan sam sebe imenoval za v. d. direktorja mestne uprave.

Objavljeno
15. oktober 2015 19.45
100 dni županovanja Andreja Fištravca, 18.7.2013
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor - Opozicija se je z vsemi topovi spravila na župana Andreja Fištravca. Predlog sklepa, s katerim so mu hoteli spodmakniti stolček, je podpisalo 24 od skupno 45 svetnikov. Vzrok? Opravlja še delo direktorja mestne uprave, ta funkcija pa je z župansko nezdružljiva. S predlogom sklepa so svetniki poskušali razširi dnevni red sejo mestnega sveta, vendar Fištravec tega ni dopustil, saj je bil dnevni red te seje že pred časom potrjen.

Boštjan Brezovnik, profesor na Katedri za javno pravo Pravne fakultete Maribor ter direktor Inštituta za lokalno samoupravo in javna naročila Maribor, s katerim se je med odmorom seje posvetoval tudi Fištravec, je za Delo potrdil, da bi bilo treba predlog sklepa uvrstiti na dnevni red seje, kar pa v konkretnem primeru ni bilo mogoče. Po njegovih besedah občinski svet lahko sprejme ugotovitveni sklep o prenehanju mandata župana, ta pa lahko proti tej ugotovitvi sproži tožbo pred upravnim sodiščem, ki mora odločiti v 30 dneh.

Brezovnik je pojasnil še, da bi predlagatelji sklepa županu dvojno funkcijo lahko dokazali le, če bi ta izdajal upravne odločbe na prvi stopnji. Opozoril je, da v zakonu ni predviden rok, v katerem bi moral župan imenovati v. d. direktorja občinske uprave, zato mu ne gre očitati, da nekaj opravlja nezakonito. Opozicija bo predlog uvrstila na dnevni red izredne seje prihodnjo sredo.

»Zlorabljen je institut procedure, predlog pa je v osnovi nezakonit. Če želi opozicija razpravljati o županu, naj predlaga točko dnevnega reda na redni seji in bomo o tem razpravljali,« se je na poskus opozicije, ki se ga je želela znebiti, odzval Andrej Fištravec.

Mestna občina Maribor je brez direktorja mestne uprave ostala konec avgusta, ko je Fištravec razrešil Bojana Babiča. Od takrat županu ni uspelo najti ne trajne ne začasne zamenjave, zato opozicija meni, da mestno upravo vodi kar župan sam. Fištravec poudarja, da ni podpisoval nobenih dokumentov iz pristojnosti šefa mestne uprave, ker se zaveda, da hkrati ne sme biti prvo- in drugostopenjski organ. Če želi opozicija, ki ima v mestnem svetu večino, o tem razpravljati, pa ji bo to omogočil takoj, ko bo mogoče.

A opozicija je želela z županom obračunati takoj. Stojan Auer, predsednik Liste za pravičnost in razvoj, je Fištravcu dejal, naj kar zapusti sejo in jo bodo svetniki vodili sami ter sprejeli sklep, ki so ga dolžni skladno z zakonom. Gregor Pivec iz SDS pa je nanj apeliral, naj vendar dovoli glasovanje, če je prepričan, da deluje zakonito, saj bo na koncu o vsem odločalo sodišče.

Ker predlog ni bil skladen s proceduro, ga je Fištravec zavrnil, način pa nasprotnikom ni bil niti malo po godu. »Tudi če bomo o tem odločali na prihodnji seji, ali do takrat ne boste imenovali vršilca dolžnosti, da ugotovimo ali imate prav vi ali mi?« se je jezil Auer. Milan Mikl iz Županove (Kanglerjeve) liste je povedal, da bo opozicija ta predlog uvrstila na dnevni red izredne seje, ki bo že v sredo. A Fištravec je napovedal je, da bo v. d. direktorja mogoče imenoval že jutri.

»Če se je župan posvetoval z uglednim strokovnjakom za lokalno samoupravo Boštjanom Brezovnikom in je takšen postopek res nezakonit, potem o tem danes ne moremo glasovati,« je poskušal razgreto vzdušje umiriti svetnik opozicijskih Socialnih demokratov Matej Žmavc. »S tem, kar ste naredili, ste priznali krivdo. Tudi zaradi tega bomo svetniki SMC sejo zapustili,« je žebelj v krsto kakršnemu koli poskusu nadaljevanja seje zabil Andrej Špenga, vodja svetniške skupine SMC. Sejo je zatem zapustila večina svetnikov in Fištravec jo je moral zaradi nesklepčnosti prekiniti.