Pahor bo odlikoval predsednico dežele Furlanije-Julijske krajine

Odlikovanje Debore Seracchiani je naletelo na kritike, predvsem iz vrst SDS.

Objavljeno
12. januar 2015 18.37
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Predsednik republike Borut Pahor bo v torek podelil zlati red za zasluge predsednici italijanske dežele Furlanije-Julijske krajine (FJK) Debori Serracchianni, so danes napovedali iz urada predsednika republike.

Odlikovanje ji bo podelil za prispevek k poglabljanju slovensko-italijanskega sodelovanja in podporo razvoju slovenske manjšine.

V Pahorjevem uradu izpostavljajo pomen prispevka Serracchianijeve k poglabljanju dvostranskega sodelovanja tako na državni kot regionalni ravni. Prav tako si odlikovanje zasluži za podporo razvoju slovenske manjšine v Italiji kot elementa zbliževanja med državama, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Serrachianijeva se bo sicer mudila na delovnem obisku v Sloveniji in na delovnem kosilu jo bo opoldne gostil zunanji minister Karl Erjavec. Zatem imata napovedano tudi izjavo za javnost.

Napovedano odlikovanje Serracchianijeve je sicer že naletelo na kritike. V največji opozicijski stranki SDS so v nedeljo opozorili, da je v času njenega vodenja FJK prišlo do sprejetja deželnega zakona za reformo krajevnih uprav, ki da »zelo negativno vpliva na slovenske zamejske občine in posledično tudi na poslabšanje položaja slovenske manjšine (...) saj nikjer ne omenja prisotnosti slovenske in drugih manjšin«.

Poslanca SDS Danijel Krivec in Ljubo Žnidar, člana komisije državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu sta Pahorju v zvezi s tem naslovila tudi odprto pismo s protestom, ker da so zamejski Slovenci od njega pričakovali »državniško podporo«. »Vi pa prav nasprotno nagrajujete politiko, ki slovenski manjšini jemlje pravice,« sta zapisala.

»Nasilna ukinitev slovenskih občin se je že zgodila leta 1927. V znanem času. Sedaj pa naš predsednik države ukinjanje celo nagrajuje,« sta med drugim zapisala v pismu Pahorju, ki ga je SDS objavila na svoji spletni strani.

»Premislek o nedržavniški politiki slovenske države« Pahorju ob odlikovanju Serracchianijeve svetuje tudi Samo Pahor iz manjšinskega družbeno-političnega društva Edinost.

»Šele ko bodo zvesto in lojalno spoštovane obveze, ki izhajajo iz pogodb in drugih virov mednarodnega prava, bo mogoče govoriti o prijateljskih državah in podeljevati odlikovanja,« je med drugim zapisal Samo Pahor. »Ne izključujemo pa možnosti, da bi bilo odlikovanje učinkovita spodbuda za odločen pristop k spoštovanju vseh navedenih notranjih in mednarodnih predpisov,« je dodal.

Debora Serracchiani je predsednica dežele FJK od 22. aprila 2013. Prihaja iz vrst Demokratske stranke. Pred tem je bila tudi poslanka v Evropskem parlamentu, kjer je zastopala barve socialistov.