Pahor se je odzval na prerivanje pred tribuno ZZR

»Z vse manj politične olike in omike v javnem nastopanju bomo prišli v položaj rastoče nestrpnosti, ki jo bo vse težje zaustaviti«.

Objavljeno
24. januar 2013 17.35
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Maribor - Predsednik Slovenije Borut Pahor je ob robu osrednje slovesnosti ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta nekaj besed namenil tudi nestrpnosti in trentuni »krizni situaciji, ki poglablja nepotrpežljivost ljudi, zlasti tistih v stiski«.

»Ni nujno, da samo tisti, ki so v stiski zaradi nepotrpežljivosti znižajo raven potrebne strpnosti. Prav lahko jo izkoristijo tudi tisti, ki imajo take ali drugačne politične načrte za svoje cilje«, je dejal Pahor.

»Ne podcenjujmo nobenega incidenta, tudi sinočnjega pretepa v Mariboru, pa naj bo na prvi pogled še tako naključen ali omejenega nasilja«, je dejal Pahor in dodal, »če bomo tiho in bomo to spregledali se nam lahko zgodijo novi in novi incidenti«.

Opozoril je, »bomo z vse manj potrebne politične olike in omike v javnem nastopanju prišli v položaj rastoče nestrpnosti, ki jo bo vse težje zaustaviti«.

Predsednik države je še dejal, da nestrpnosti ne smemo podcenjevati in biti do nje brezbrižni. »Prosim vas, da niste brezbrižni, ker ne smete biti brezbrižni. Svobodna in strpna družba sta dosežek rodov, ki so si morali zato uporno prizadevati. Kot njihovi dediči ne smemo biti slabiči«.

Objavljamo celoten govor.

***

Mariborski policisti bodo po sredini javni tribuni Zbora za republiko, na kateri je okoli 400 udeležencev prisluhnilo Ivanu Štuhecu, Mateju Lahovniku in Bernardu Brščiču o tem, kdo je v resnici ukradel državo, zaradi različnih kršitev izdali pet plačilnih nalogov. Teh bodo deležni tako udeleženci tribune kot tudi protestniki.