Pahor v petih dneh na obisk k trem voditeljem

V ospredju turneje gospodarsko sodelovanje in pogovori o aktualnih razmerah v soseščini. 

Objavljeno
06. februar 2017 17.55
Jure Kosec
Jure Kosec

Predsednik republike Borut Pahor bo ta teden obiskal Nemčijo, Rusijo in Ukrajino, na svoji poti se bo srečal z voditelji vseh treh držav in z njimi spregovoril o dvostranskih odnosih ter o aktualnih mednarodnih vprašanjih. Najbolj odmeven bo njegov uradni obisk v Rusiji, ki utegne biti ploden tudi z gospodarskega vidika.

S turnejo, na katero se predsednik odpravlja jutri, Slovenija daje signal, da je nastopil čas za bolj intenzivne in iskrene pogovore o odprtih vprašanjih odnosov z Rusijo in Ukrajino, ki so le eden od številnih izzivov, s katerimi se ukvarja EU, je med današnjo tiskovno konferenco poudaril Borut Pahor. »Evropa je obkrožena z varnostnimi in političnimi problemi, ta hip skupaj z mednarodno skupnostjo proizvaja večje probleme, kot jih je sposobna rešiti,« je pojasnil.

Slovenija se v preteklosti v mednarodni skupnosti ni rada pretirano izpostavljala, toda po Pahorjevi oceni bo v prihodnosti tudi na tem področju morala tvegati več. Problemi se po predsednikovih besedah ne bodo rešili sami. »Nastopil je čas, da jih počasi rešujemo, tudi zato da nam bo ostalo dovolj časa in energije za reševanje notranjih težav EU.«

Tri postaje

O teh se bo predsednik republike pogovarjal med obiskom v Nemčiji, kjer ga bosta sprejela tako nemški predsednik Joachim Gauck kot kanclerka Angela Merkel. Pahor se še posebno veseli pogovora z nemško voditeljico. Obisk v Nemčiji bo za predsednika najlažji del poti, zaključil ga bo z udeležbo na otvoritvi Berlinala, od tam pa bo že naslednji dan odpotoval v Rusko federacijo.

Pahor v Moskvo odhaja na povabilo predsednika Vladimirja Putina. V Rusijo bodo skupaj z njim odpotovali še trije ministri in 40-članska gospodarska delegacija. Med ključnimi cilji tokratnega obiska bo poglabljanje političnega in gospodarskega sodelovanja med državama ter ohranitev njunih tradicionalno dobrih odnosov.Napovedan podpis enajstih različnih pogodb o gospodarskem sodelovanju med slovenskimi in ruskimi podjetji obeta veliko, saj bi se morala blagovna in storitvena izmenjava med Slovenijo in Rusijo na podlagi sklenjenih poslov podvojiti.

Voditelja obeh držav sta se nazadnje srečala lani, ko se je Putin udeležil 100. obletnice ruske kapelice pod Vršičem. Zaostreni in zapleteni odnosi med Rusijo, EU in Natom po Pahorjevem mnenju ne bi smeli biti ovira za neposredni dialog med Slovenijo in Rusijo ter za iskanje rešitev odprtih vprašanj, zlasti vprašanja Ukrajine. Tudi zato bo zadnja postaja predsednikove turneje Kijev, kjer se bo v nedeljo sestal in pogovoril z ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom.